Поредната дебела зелена манипулация за Пирин публикува сайтът на Иво

...
Поредната дебела зелена манипулация за Пирин публикува сайтът на Иво
Коментари Харесай

Поредната дебела лъжа за Пирин тиражират медиите на Прокопиев

Поредната дебела зелена операция за Пирин разгласява уеб сайтът на Иво Прокопиев Dnevnik.bg. Днес електронното издание пусна материал, озаглавен – „ Брюксел: Планът за Пирин би трябвало да мине през екооценка “.

В дописката се споделя по какъв начин Тома Белев писал писмо до еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. Белев бил угрижен за бъдещето на Национален парк „ Пирин “, тъй като в ски зона „ Банско “ можело да се построи втори кабинков въжен превоз. От кабинета на Вела дали отговор на Белев и ситуацията било неприятно за страната ни, само че единствено съгласно „Дневник“.

Писмото в действителност е следващият донос, пратен до Европейска комисия от Белев и неговите доближени. Този път мотивът е изтичащото през днешния ден публично разискване за отчасти изменение на настоящия проект на Национален парк „ Пирин “. Идеята е от проекта да бъде отстранен рестриктивния текст, че в ски зона „ Банско “ не могат да се построяват нови спортни и ски уреди. Забраната, вкарана преди време персонално от Тома Белев, ще остане да работи в останалата част от Националния парк и ще бъде вдигната единствено за ски зоната.

Материалът в „ Дневник “ излезе съвсем по едно и също време със статус на Тома Белев в профила му във фейсбук, който гласи: „ Преди 20 дни, като почнаха консултациите по постановлението за смяна на проекта за ръководство на Пирин, писах на Европейска комисия с няколко въпроса. Снощи получих отговор – Европейска комисия не вижда проблем да си дискутираме каквото си желаеме, само че упорства всички проекти свързани с развиването на туризма да се подлагат на екологичните оценки изисквани от директивите. И че счита да стартира наказателна процедура против България за забавянето на заповедта за предпазената зона Пирин, дружно с всички останали страни, които има забавени заповеди “. И тук има неистина, като тя ще стане ясна по-надолу в този текст.

Текстът на изданието на Иво Прокопиев, което от години тиражира зелените неистини, стартира по този начин:

„ Българската страна би трябвало да подложи на екологична оценка измененията в проекта за ръководство на народен парк Пирин в осъществяване на европейското законодателство. Това декларират от Европейската комисия… “. Но „ Дневник “ не са прецизирали операцията, тъй като в материала е пусната и връзка към самото писмо. Какво сподели сравнението на „ Труд “ сред писмото и текста на „ Дневник “?

Относно изказванието, че би трябвало да има екооценка – подобен текст в писмото няма. Има следното:

„ Що се отнася до оценките по Директивата за местообитанията и Директивата по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда, следва да се означи, че държавите-членки са тези, които имат обвързване да подсигуряват, че признатите ограничения за запазване, както и проектите за ръководство обезпечават ефикасна отбрана и ръководство на местата от Натура 2000. Държавите-членки също по този начин би трябвало да подсигуряват и че всеки проект или активност, които могат да обиден тези места се подлагат на съответната оценка за влияние в сходство с наредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на проекти за разширение на туристическите действия “.

Както е видно – нищо общо с инфорамцията на „Дневник“. Тази част от писмото демонстрира, че даже заглавието на материала е лъжливо.

Ето по какъв начин „Дневник“ продължава с лъжите: „ От Брюксел осведомят, че са почнали по своя самодейност хоризонтално следствие против няколко страни-членки, включително на България, които не са изпълнили задължението си да разгласят специфичните предпазени зони, каквато е и Пирин ( условие по член 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ) “, написа прокопиевата електронна медия.

А ето истината от абзаца от писмото:

„ Например, във връзка с класифицирането на BG0000209 „ Пирин “ като СЗЗ следва да ви осведомявам, че Европейската комисия, по своя самодейност, е подхванала хоризонтално следствие против всички държави-членки, които не са изпълнили задължението си по член 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията и ще продължи да подхваща подобаващи дейности при положение на продължаващо несъблюдение “. Никъде не написа, че България е разследвана.

Дотук с обективността на „ Дневник “ – лъжовно заглавие и лъжлива дописка.

Ето цялото писмо и дано читателят самичък да реши до каква степен информацията, тиражирана от изданието на Иво Прокопиев, е справедлива.

„ Commission européenne/Europese Commissie, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË – Tel. +32 22991111
Office: BU-9 2/173 – Tel. direct line +32 229-02/296 65 26 – Fax +32 229-02/299 58 09
ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ
ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКЦИЯ
Околна среда
Дирекция E — Изпълнение на законодателството и поддръжка за страните членки
ENV.E.1 – Интегриране и екологични оценки
Началник на отдел
Брюксел,
ENV.E.1/ARK/nb
Г-н Тома Белев
Председател на УС на
Асоциацията на парковете в
България
Само по e-mail:
e-mail: [email protected]

Уважаеми господин Белев,
Бих желал да Ви благодаря за писмото от 5 декември 2017 година, адресирано до Eвропейския комисар по околна среда, морско дело и риболовство, господин Кармену Вела на което ми бе предоставено да отговоря. Вие информирате Европейската комисия за започването на публични съвещания по отношение на изменение на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “/Място от мрежата Натура 2000 и споделяте Вашите терзания, че изменението е „ обвързвано с разрешаване урбанизацията на Зоната за туризъм в парка за строителство и уголемение на ски писти, въжени линии и съпътстващата ги инфраструктура. “ Също по този начин Вие посочвате следните „ евентуални нарушавания “ на правото на Европейски Съюз – Република България не е определила зоната BG0000209 „ Пирин “ за специфична предпазена зона (СЗЗ) по Директивата за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията, 92/43/ЕИО) в период и че планът за изменение на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “ не е бил подложен на оценка за сходство по Директивата за местообитанията и на екологична оценка по Директивата по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда (2001/42/ЕО).
Що се отнася до оценките по Директивата за местообитанията и Директивата по отношение на оценката на последствията на някои проекти и стратегии върху околната среда, следва да се означи, че държавите-членки са тези, които имат обвързване да подсигуряват, че признатите ограничения за запазване, както и проектите за ръководство обезпечават ефикасна отбрана и ръководство на местата от Натура 2000. Държавите-членки също по този начин би трябвало да подсигуряват и че всеки проект или активност, които могат да обиден тези места се подлагат на съответната оценка за влияние в сходство с наредбите на Европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на проекти за разширение на туристическите
действия.

2

Правомощията на Европейската комисия, въпреки това, се подчиняват на правилото на субсидиарността, което значи, че тя може да се намесва единствено в случаите, за които има задоволително доказателства за редовно нарушаване на законодателството на Европейски Съюз. Конкретната обстановка, за която ни информирате, а точно – започване на публични съвещания по план за изменение на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, не съставлява нарушаване и Комисията не може да предприеме дейности против България на това съображение. В тази връзка ние Ви благодарим за информацията, която предоставяте, само че следва да Ви уведомя, че службите на Комисията не могат да се намесят на този стадий. Въпреки това, одобряваме предоставените от Вас документи за информация като Ви насърчаваме да вземете присъединяване в публичните съвещания. Това е най-подходящото място да изразите всичките си съображения защото само националните способени органи могат да ги вземат поради при правенето на финалния документ. Във всеки случай, в случай че Комисията откри съществуване на нарушаване, тя не би се поколебала за стартира процедура за нарушаване. Например, във връзка с класифицирането на BG0000209 „ Пирин “ като СЗЗ следва да ви осведомявам, че Европейската комисия, по своя самодейност, е подхванала хоризонтално следствие против всички държави-членки, които не са изпълнили задължението си по член 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията и ще продължи да подхваща подобаващи дейности при положение на продължаващо несъблюдение.

С почитание,
Georges KREMLIS

Бележка на редакцията на „Труд“: Както се вижда от писмото, от Европейска комисия „насърчават“ Тома Белев да взе участие в публичните съвещания. Припомняме, че той и зелените отхвърлиха какъвто и да е разговор с властта и даже не се появиха на кръглата маса, проведена в Министерство на околната среда и водите по тематиката „Пирин“. Дори афиришираха обществено, че повече няма да беседват с хора от властта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР