Поредна нощ на сблъсъци във Франция, където десети ден не

...
Поредна нощ на сблъсъци във Франция, където десети ден не
Коментари Харесай

Поредна нощ на огнени сблъсъци във Франция - над 740 000 протестираха срещу пенсионната реформа

Поредна нощ на конфликти във Франция, където десети ден не стихват яростните митинги против противоречивата пенсионна промяна.

Над 740 000 души стачкуваха в цялата страна, стигна се до повишаване на напрежението сред стачкуващите и полицията.

Само в столицата Париж са взели участие към 94 хиляди. Облечени в черно младежи възпламениха контейнери и хвърляха предмети по органите на реда, а от своя страна те им отвърнаха със сълзотворен газ.
Сблъсъци имаше още в Бордо, Тулуза и Нант. Съобщава се за десетки подпалени коли, а също по този начин и здания.

Недоволството на французите е против решението на държавното управление на Макрон да усили възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

 

Близо две седмици откакто френският президент Еманюел Макрон прокара непопулярна пенсионна промяна в Народното събрание, стотици хиляди излязоха на митинги по улиците в цяла Франция.

 

Това е десетата сходна вълна от митинги, свикана от профсъюзите, откогато в средата на януари избухнаха митинги против промяната, която включва увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

 

Общественият превоз беше нарушен, а доставките бяха спрени в цяла Франция, защото служащите не излязоха на работа.

Министър-председателят Елизабет Борн употребява член 49, параграф 3, прочут като " нуклеарна алтернатива ", с цел да прокара промените в Народното събрание без гласоподаване на 16 март. Няколко дни по-късно държавното управление едвам оцеля при два вота на съмнение.

 

Макрон упорства, че препоръчаните промени са нужни, с цел да се реформира една затъваща система - само че някои от специалистите на самото държавно управление обявиха, че пенсионната система е в относително положително положение и евентуално ще се върне към уравновесен бюджет даже без промени.

 

По данни на Министерството на вътрешните работи предходната общонационална готовност предишния четвъртък е събрала над един милион стачкуващи. Синдикатите правят оценка присъединяване на доста повече - над 3 млн. души. Стотици хора бяха задържани същия ден при най-бурните пенсионни митинги до момента.

 

Около 450 000 души демонстрираха към 16:00 часа в Париж, заяви Агенция Франс Прес, като се базира на локален синдикат. Това е съвсем два пъти по-малко от митингите в четвъртък, когато CGT преброи 800 000 стачкуващи в столицата, а управляващите - 119 000.

 

Днес голяма навалица се събра на площада на Републиката във френската столица, митингът стартира спокойно, само че малко по-късно бе обявено и за вълнения. Айфеловата кула е затворена поради стачката, оповестяват управляващите. Нарушен е публичният превоз във френската столица.

Нарушено е и придвижването по крайградските линии. Линиите на метрото наподобява са с по-малко разстройства - към този момент. Сметосъбирачите в Париж стачкуват от седмици, вследствие на което по улиците в няколко региона са насъбрани над 8000 тона отпадък. Хиляди тонове отпадък се натрупаха и по улиците на други градове, откакто събирачите на отпадък започнаха стачка против проектите за пенсионна промяна.

 

В момента сметосъбирачите и водачите могат да се пенсионират на 57-годишна възраст, само че съгласно проектите за промяна на Макрон те ще би трябвало да работят още две години. Ранното пенсиониране е опция за тези специалности, които са изправени пред тежки условия на труд.

Но сметосъбирачите споделят, че принуждаването им да работят по-дълго би било незаслужено, защото съгласно профсъюза CGT тяхната дълготрайност на живота е с 12-17 години по-ниска от междинната за Франция.

 

Първите конфликти сред протестиращите против пенсионната промяна и полицията бяха регистрирани в ранния следобяд в Нант, където съгласно Агенция Франс Прес е била подпалена банка и е бил нападнат локален административен съд. След мирното начало на митингите млади облечени в черно протестиращи хвърляха предмети по полицията, която отговори със сълзотворен газ.

 

Според France24 за реда по време на митингите в цяла Франция са ангажирани над 13 000 служители на реда.

 

Сблъсъци сред полицията и някои стачкуващи започнаха и в Бордо. След няколко конфликта в региона на Капуцините в Бордо, където бяха запалени няколко пожара, борбата сред някои стачкуващи и полицията продължи на същото място, както и предишния четвъртък с замяна на хвърлени предмети и сълзотворен газ.

 

Шествието в Страсбург стартира относително умерено и охранявано от полицията

Малко по-късно обаче и там се стигна до конфликти. " Това принуждение не ме изненадва ", означи Бернар Клауц, участник в шествието. " От самото начало държавното управление показва принуждение, то единствено жъне това, което сее ".

 

За първи конфликти оповестиха и от Тулуза. Около 16:00 ч., когато шествието се насочваше към центъра на града, полицията се намеси и го раздели на две. Начело на втората колона са били 400-500 облечени в черно протестиращи, като против тях се изправиха водно оръдие и към петдесет служители на реда.

 

Сутринта районният префект Пиер-Андре Дюран е оповестил мобилизацията на 450 чиновници на реда, а кметът на града Жан-Люк Муденк е призовал за успокоение, като е подчертал, че " вредите, нанесени предходната седмица, възлизат на 150 000 евро за общината ".

В Лион също е имало съществени произшествия, четирима души са задържани. След нанесени вреди на предприятия и интензивно мятане на предмети, полицията отговори със сълзотворен газ и водно оръдие.

Източник: dnes.dir.bg

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР