Поредна компания забрани продажбата на лекарство, предписвано при киселини в

...
Поредна компания забрани продажбата на лекарство, предписвано при киселини в
Коментари Харесай

От опасения, че предизвиква рак: в САЩ изтеглят лекарство срещу киселини и язви, продавано и в България


Поредна компания забрани продажбата на лекарство, предписвано при киселини в стомаха и на пациенти с язви, в подтекста на огромно интернационално следствие, което би трябвало да откри дали то може да докара до рак.

Американската CVS спря медикамента с комерсиално название "Зантак ", заради опасенията в няколко страни за съществуване на примеси в него и в други препарати със същото интензивно вещество - ранитидин, заяви Би Би Си.

Канада и Франция към този момент оповестиха изтеглянето на "Зантак ", в Съединени американски щати и Европейският съюз текат инспекции.

Здравните управляващи успокояват, че няма непосредствена опасност, само че поучават пациентите да се посъветват с доктор, който може да им предпише различен медикамент с интензивно вещество, друго от ранитидин.

Опасенията

На 13 септември и американската Агенция за надзор на храните и медикаментите (FDA), и Европейската организация по медикаментите (EMA) разгласиха решенията си да ревизират медикаментите, съдържащи ранитидин, за съществуване на химичното съединяване N-нитрозодиметиламин (NDMA) (също наричано диметилнитрозамин).

NDMA е класифицирано като евентуален канцероген (вещество, което може да аргументи рак) въз основата на проби с животни.

NDMA може да се се открие във водата и в храни, в това число месо, млечни артикули и зеленчуци, само че когато се употребява в дребни количества, не може да повреди човешкото здраве, пишат от EMA.

CVS прецизират, че стопират продажбата на "Зантак " и продуктите, съдържащи ранитидин от нерешителност, а не поради категорично предписание на управляващите. FDA не предлага на пациентите да спрат приема на ранитидин към този момент, прецизират от компанията.

По-рано фирмите Walgreens, Walmart и Rite Aid в Съединени американски щати също взеха сходни решения.

Канада и Франция изтеглиха медикаментите от аптечните си мрежи. Редица други страни направиха същото. Фармацевтични компании също изтеглиха артикули, съдържащи NDMA.

Sandoz, благосъстоятелност на Novartis, заяви пред Би Би Си, че изтегля от пазара няколко партиди с лекарства, съдържащи ранитидин. Изтеглянето е реалност или следва в: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Унгария, Македония, Португалия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и Съединени американски щати.

Apotex също разгласи, че изтегля таблетките си ранитидин от аптечната мрежа в Съединени американски щати.

Съобщава се също, че производителят на истинското лекарство "Зантак " - GlaxoSmithKline - е спряла доставките на генеричните версии на лекарството и е изтеглила продуктите си от Индия и Хонконг.

Здравните регулатори не приканват хората, приемащи ранитидин, да го спрат неотложно. FDA поучава те да потърсят лекаря си, който да им предпише различен медикамент. Френските управляващи също акцентират, че няма "остър " риск и пациентите не трябва да стопират лекарството или да го връщат в аптеките.

България

На 17 септември Изпълнителната организация по медикаментите заяви, че Европейската организация по медикаментите стартира обзор на лекарствените артикули, съдържащи ранитидин, "поради подозрение за допустима контаминация с нитрозамини в дейните субстанции, от които са създадени някои лекарствени артикули ".

Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории отвън територията на Европейски Съюз - пишат от ИАЛ и натъртват, че ЕМА категорично акцентира, че няма рекомендация за преустановяване на използването на ранитидин-съдържащи лекарствени артикули.

"Пациентите, които ги използват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния доктор или фармацевт. Пациентите би трябвало също да имат поради, че съществуват доста други лекарствени артикули, които се употребяват за лекуване на същите премеждия като ранитидин, в това число по-нови генерации лекарствени артикули. Трябва да се има поради също потреблението на ранитидин към този момент десетки години без данни за нездравословно влияние ", се споделя още в известието на ИАЛ.

Понастоящем в България се оферират следните лекарствени артикули, съдържащи ранитидин:

Ранитидин Софарма 150 мг филмирани таблетки;

Ранитидин Софарма 300 мг филмирани таблетки;

Ранитидин Софарма 20 мг/мл-2 мл, инжекционен разтвор;

Ранитидин Акорд 150 мг филмирани таблетки;

Ранитидин Акорд 300 мг филмирани таблетки.

От 2010 година до момента в ИАЛ не са получавани известия за нежелани реакции, свързани с лекарствените артикули с ранитидин, твърдят от българската организация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР