Поредна фишинг схема атакува потребители в платформата OLX. За това

...
Поредна фишинг схема атакува потребители в платформата OLX. За това
Коментари Харесай

Поредна фишинг схема в OLX, искат данните за картата на продавача, за да му преведат пари

Поредна фишинг скица нападна консуматори в платформата OLX. За това алармира до TrafficNews консуматор, попаднал на лъжливата процедура.
Прочетете още
Жената споделя, че разгласила през профила си продукт за продажба – зимно яке на стойност 55лв.. Скоро по-късно бил проявен интерес от консуматор с име „ felipejeannie279 “. Последвала къса писмена връзка, в която същият помолил за повече информация по отношение на продукта. Поискал обаче тя да бъде предоставена в WhatsApp, а не в чата на платформата OLX, който има отбрана при фишинг практики.



Именно там лъжливият профил съобщил, че е направил поръчка и декларирал предпочитание стоката да бъде пратена по пощальон до Анна Волош във Видин.



Изпратил линк, който препраща към уебсайт обявяващ стартирала поръчка. Записано е, че „ Купувачът е платил стоката “ и с цел да се реализира доставка посредством куриерска компания, продавачът би трябвало да вкара данните на картата си – номер, годност и CVV код.

„ Потвърдете приемане на заплащането посредством връзката и куриерът ще ви се обади назад “, написал мнимият покупател.

Въпросните данни обаче са строго конфиденциални и при разпространяването им се позволява опцията различен да прави интервенции с картата. Същото е сигурен знак, че в дейностите на потребителя нещо е неправилно.

За да се защищити от машинация, дамата отказала да попълни данните си и помолила заплащането да се реализира посредством натрапен платеж.

От този миг нататък „ felipejeannie279 “ спрял да дава отговор на известията ѝ. По-късно деактивирал профила си в OLX.







Припомняме, че сходни известия от разнообразни институции, банки и организации, които не са изпратени от формален канал, само че добре илитират интерфейса им, нормално са свързаин с измами. В случай че сте получили такова известие, следва  неотложно да го изтриете, без да следвате линка и без да въвеждате никакви данни . Ако сте въвели информация, променете навреме потребителското си име и ключова дума за достъп до онлайн банкирането. Важно е да знаете, че банка или друга институция при никакви случаи няма да изиска от Вас да предоставите данни за пароли, ПИН или CVC/CCV код на карта, както и други данни, свързани с достъпите за електронно или мобилно банкиране.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР