Поредна ескалация на напрежението в Нагорни Карабах. Съобщава се, че

...
Поредна ескалация на напрежението в Нагорни Карабах. Съобщава се, че
Коментари Харесай

Сражения в Нагорни Карабах. Задълбочава ли се конфликтът между Армения и Азербейджан?

Поредна ескалация на напрежението в Нагорни Карабах. Съобщава се, че няколко града в региона са под „ натоварен обстрел “.

Съобщенията за протичащото се са спорни. Местните управляващи оповестяват, че армията на Азербайджан е почнала атака против район с най-вече арменско население. По непотвърдени данни, 11 души, измежду които едно дете, са починали при гърмеж на мина и различен случай.

Властите в Баку дефинираха дейностите си като антитерористична интервенция. Те упрекнаха Армения, че подлага на „ последователен обстрел “ позициите им в региона. В резултат, азербайджанските военни са подхванали „ местни, антитерористични действия…за да принудят арменските въоръжени сили да се отдръпват “.

Отговорът на Армения не закъсня. Премиерът на страната Никол Пашинян упрекна Баку, че прави „ интервенция по етническото пречистване “.

През последните десетилетия, двете страни водиха война на два пъти за Нагорни Карабах – през 90-те години на предишния век, след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и през 2020 година По време на втория спор, Азербайджан съумя да превземе територии, следени от Армения от 1994 година

Към сегашния миг, по-голямата част от интернационалната общественост счита Нагорни Карабах за част от Азербайджан. Там живеят към 120 000 етнически арменци.

Специалният представител на Европейски Съюз в региона Тойво Клаар прикани за неотложно преустановяване на сраженията.

Руското външно министерство също разяснява протичащото се, отбелязвайки, че е било предизвестено за офанзивата на азербайджанската войска минути преди началото ѝ.

Москва прикани Баку и Ереван да съблюдават всички клаузи в примирието, подписано от двете страни през 2020 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР