Поредица от неуспешни атаки на украински военноморски дронове срещу руски

...
Поредица от неуспешни атаки на украински военноморски дронове срещу руски
Коментари Харесай

Какви морски дронове са нужни на руския флот

Поредица от несполучливи офанзиви на украински военноморски дронове против съветски кораби повдигнаха въпроса: какъв брой ефикасни са безпилотните надводни лодки като цяло? Способни ли са да извършват ударни задачи? И най-важното, в каква посока Русия би трябвало да развива този клон на военната промишленост?

След като ВСУ няколко пъти се пробваха да нападат съветските разследващи кораби “Иван Хурс ” и “Приазовие ”, в експертната общественост стартира полемика освен за това какво може да опълчи Русия на безпилотните катери на съперника, само че и за това какви морски дронове са ѝ нужни.

Например, съгласно създателите на канала в “Телеграм ” „ Разведдозор “, „ водоизместващите дронове под формата на безпилотни лодки са задънена посока на конструкторската мисъл “. Авторите признават, че такива устройства могат да се употребяват извънредно за задачите на метеорологичното и радиотехническото разузнаване.

В този случай за решително проваляне на противников военен транспортен съд би трябвало да се вземат поради четири условия. Първото е детонация под водолинията. Втората е следена експлозия на разстояние от корпуса. Трето - скорост, маневреност и незабележимост, които да разрешат заобикаляне на артилерийските системи на кораба. И четвъртото е контролируемостта, която да разреши работа в условия на неспокойствие не по-ниско от четири бала.

„ Тези условия от дълго време са въплътени в минно-торпедните оръжия във всички флотове по света. Лодките на ВСУ не дават отговор на нито един подобен параметър. Оттук и окончателната присъда. Всички сходни офанзиви (има към този момент повече от десетина такива) се правят само за основаване на медиен предлог за военната агитация на Украйна. Ролята на морските дронове и маломощните БПЛА, които въоръжените сили изстрелват към Руската федерация, е идентична “, допълват специалистите.

Междувременно, противоположното мнение също е необятно признато. Безпилотните катери могат да се употребяват интензивно от ВМФ на Русия за осъществяване на редица военни задания заради тяхната маневреност. Но за това, считат специалистите, съществуващите устройства би трябвало да бъдат подложени на спомагателна рационализация.

„ Надводните безпилотни лодки могат да се трансфорат в сериозна опасност и да окажат доста въздействие върху тактиката на потребление на военноморските сили. Това е изключително правилно през нощта, когато оптичните средства за откриването им са по-малко ефикасни, което надлежно затруднява потреблението на корабни оръжейни системи за противопоставяне ”, сподели Алексей Рогозин, началник на Центъра за развиване на транспортните технологии.

„ Вече виждаме образци, при които разноските за противопоставяне на безпилотни лодки са с пъти по-скъпи от разноските за основаване на такава морска роботика. Тук, несъмнено, не става въпрос единствено за надводни, само че и за подводни дронове. Вероятно разработчиците ще следват пътя на понижаване на разноските за всеобщо произвеждане и тяхното групово потребление “, продължава събеседникът.

„ По отношение на системите за ръководство и целевите натоварвания, значително са нужни същите познания, както за основаването на БПЛА. С други думи, ние разбираме, че експерти от доста необятен кръг могат да бъдат включени в създаването на принадлежности, които се употребяват в морето. И напълно скоро можем да забележим доста истински решения и планове. В края на краищата, същите тези процеси в този момент протичат в региона на БПЛА “, допуска Рогозин.

„ Трябва да приказваме за плюсовете и минусите на безпилотните апарати, като вземем поради тяхното предопределение. Струва си да стартираме с украинските лодки камикадзе. Техните мощни страни са релативно ниската забележимост и огромния обхват. Съответно те могат да съставляват опасност за съвсем цялата акватория на Черно море. А лекотата на изстрелване разрешава да ги употребяват от съвсем всеки притежател ”, прибавя капитан III сан от запаса Максим Климов.

„ Има обаче и недостатъци, които да вземем за пример не разрешават на камикадзетата на Военноморски сили на Украйна да реализират сериозен триумф. Факт е, че такива обекти на повърхността на водата се откриват изцяло от навигационни, огневи и авиационни радари. Предвид съществуването на съвременни радарни станции, е много елементарно да ги ударите ”, продължава събеседникът.

Климов отбелязва, че има случаи, когато украинските водни дронове заради неумело тактическо потребление са били унищожавани даже от ръчно ръководени картечници. „ Хеликоптерите са още по-страшен зложелател “, акцентира той.

„ В това отношение за кораби с автоматизирани оръдия и съвременни радари вражеските водни дронове са повече плячка, в сравнение с сериозна заплаха. Но за леко въоръжени кораби, изключително по време на групова офанзива, както и за невъоръжени кораби и значими обекти по водата, такива лодки-камикадзе са доста рискови “, продължава специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР