Пореден успех на парламентарната група на „Възраждане“ в полза на

...
Пореден успех на парламентарната група на „Възраждане“ в полза на
Коментари Харесай

Костадинов: Българите във и извън страната за пореден път показаха, че заедно могат всичко

Пореден триумф на парламентарната група на „Възраждане“ в интерес на българите отвън границите на страната …

„ Запазването на българското съзнание и национална еднаквост на българите зад граница е извънредно значимо за нас като народ и страна. Ето за какво културните и просветителните средища оттатък границите на страната ни са натоварени с доста значимата задача на пазители на българските обичай и просвета. Тяхното действие е от голяма важност за страната ни, с цел да не допуснем асимилация на българите от други нации, на чиито територии се намират. В тази връзка запазването на Държавния университет „ Григорий Цамблак “ в Тараклия, Молдова е от изключително значение за българите там “, разяснява пред жители на провела се отворена среща доктор Костадин Костадинов – ръководителят на „ Възраждане “.

Припомняме, че на 28 юни 2022 година в България дойде Иван Паслар – регионалният шеф на регион Тараклия, с голямо терзание, че министърът на образованието на Република Молдова – Анатоли Топале, е оповестил огромна промяна на висшето обучение. Съгласно нея Тараклийският държавен университет,,имаше заплаха да бъде асимилиран от Кишиневски педагогичен университет „ Ион Крянга “.

Парламентарната група на „ Възраждане “ незабавно организира брифинг в Народното събрание и посредством медиите срещна обществеността с казуса, който имат българите в Молдова, подбуден от решението на управляващите там.

„ За района университетът не е просто просветително институция, а значим фактор. Той има водеща роля при отбелязването и съхраняването на българските обичаи и бит, с което спомага за запазването на българското съзнание за генерации българчета. В регион Тараклия живеят към 35 000 наши сънародници с българско съзнание, които имаше заплаха да останат без досег до българските обичай и просвета. В него се образоват педагози, които преподават в школи, детски градини, учебни заведения и работят в обществено обезпечаване “, добави доктор Костадинов.

След извършения брифинг и изпратените писма до институциите в България се ангажираха с въпроса, а преди дни пристигна и положителната вест, че Държавният университет „ Григорий Цамблак “ в Тараклия ще бъде непокътнат.

Отново по предложение на парламентарната група на „ Възраждане “ той получи и помощ от 1 000 000 лева, която е гласувана от Народното събрание и всеки миг би трябвало да бъде изплатена. Народните представители от парламентарната група на „ Възраждане “ подариха 13 000 лева от техните по този начин наречени безотчетни пари за закупуването на уред за филтриране на кръвта, който беше дарен на болничното заведение в Тараклия.

„ Връзката със сънародниците ни зад граница е значима, тъй като на всички места, където има и един българин, е България. От началото на военната интервенция на територията на Украйна „ Възраждане“ поддържа сънародниците ни в Украйна и Молдова и с артикули от първа нужда. Събрахме и изпратихме 35 тона помощ под формата на храни, медикаменти и хигиенични материали. Всичко това се случи с помощта на вас, с което за следващ път показахме, че българите във и отвън България дружно можем да реализираме всичко “, сподели още доктор Костадинов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР