Пореден трус на борсите след руската инвазия в Киев. Въпреки

...
Пореден трус на борсите след руската инвазия в Киев. Въпреки
Коментари Харесай

Петролът, газът и пшеницата достигнаха рекордни стойности

Пореден трус на тържищата след съветската инвазия в Киев. Въпреки че през днешния ден се следи понижение, като цяло петролът, природният газ и пшеницата са доста по-скъпи. През последните дни цената на петрола счупи 8-годишен връх. Цената му през днешния ден е 99 $, като на няколко пъти денем подмина и 100-те $ за барел. Това докара до нов скок и при горивата у нас. Така литър бензин А-95 се продава приблизително за 2,60 лева на литър, а дизелът за 2,66 лева

 Пшеница Пшеница Източник: Zonanews
Русия и Украйна дружно образуват съвсем 1/3 от международния експорт на пшеница. Днес тя се стабилизира към 300 евро на звук. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите България има над 3 млн. тона в наличност. Днес цената на природния газ за мегаватчас варираше сред 91 евро и 110 евро. На 4 март следва да разберем по какъв начин ще се отрази това на цената му у нас. Тогава би трябвало да стане ясно и какъв брой ще коства синьото гориво за идващия месец. За момента Русия изрично не счита да стопира износа на газ. Въпреки това съгласно специалистите е належащо да сме по-подготвени.

" Русия може да си разреши да води война, знаейки, че в действителност никой не може да и наложи изключително огромни наказания против най-големия експорт, който има ", сподели за NOVA енергийният специалист Боян Рашев. Единственото ни газово вместилище в Чирен е запълнено на към 20%. Това значи, че при най-негативният сюжет и ограничение на промишлеността запасът ще свърши за няколко дни.

 Газово вместилище Чирен Газово вместилище Чирен Източник: Булгартрансгаз
" Изпуснахме времето, когато можеше да бъде запълнен и в този момент се надяваме на по-доброто развиване ", сподели енергийният специалист Антон Иванов. Така интерконекторът с Гърция, по който би трябвало да идва газ от Азербайджан, се трансформира в жизненоважен обект. Според тях няма по какъв начин системата да работи главно с доставки на втечнено синьо гориво, което е другият вид.

" През тръбите от Русия се придвижва такова огромно количество газ, че ние няма по какъв начин да го заместим с полутечен ", сподели още Рашев. Кризата към този момент се усеща и по горивата на дребно. Цените потеглиха нагоре през последните 24 часа, а наклонността е скоро литър бензин и дизел да приближи психическата граница от 3 лева Зърнопроизводителите чакат и цената на хляба да тръгне нагоре. Въпреки че България не внася пшеница от Украйна, интернационалните пазари реагират на военния спор с по-високи цени.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР