Пореден спад в продажбите отчита японката асоциация CIPAЦифровите фотокамери губят

Пореден спад в продажбите отчита японката асоциация CIPAЦифровите фотокамери губят ...

Пазарът на цифрови камери продължава да запада.


Пореден спад в продажбите отчита японката асоциация CIPA

Цифровите фотокамери губят позиции на пазара за сметка на вградените в смартфоните камери

С около 17% са намалели продажбите на цифрови фотокамери през ноември 2017 г., в сравнение със същия месец на предходната година, по данни на японската асоциация Camera & Imaging Products Association (CIPA).
още по темата
В един от най-силните месеци на годината продажбите на този тип устройства възлизат на 2,167 млн. броя, сочи докладът на CIPA. Продължаващият вече няколко години спад се обяснява с изтласкването на компактните камери от вградените в смартфоните камери.

Но тенденция на спад се наблюдава и при камерите със сменяеми обекти – интересът на потребителите към тях също отслабва с бързи темпове, отбелязват анализаторите на CIPA. В рамките на една година продажбите на камери със сменяеми обективи са намалели с цели 20% и през ноември 2017 г. възлизат на малко над 1 млн. броя.

Ноември е месец на традиционни силни продажби, което прави изнесените данни още по-неприятни за фотографската индустрия. Това не е добра новина и за потребителите – спадът на пазара обикновено принуждава вендорите да повишат цените, тъй като нараства себестойността на производството и същевременно да съкратят разходите за разработки.

Източник: technews.bg