Пореден случай на целенасочен прокурорски тормоз е на път да

...
Коментари Харесай

Сблъсъкът между Иван Гешев и проф. Асена Сербезова приключва в нейна полза

Пореден случай на целеустремен прокурорски тормоз е на път да завърши безславно в съда, освен това - след признанието на прокуратурата, че е било повдигнато обвиняване за нещо, което не е закононарушение. Става дума за делото, което прокуратурата заведе през април м.г. против председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, с обвиняване, че е основала суматоха с две изявленията по БНР и Българска национална телевизия, на които съобщила, че към пандемията от коронавирус се чака дефицит на медикаменти.

Малко преди този момент обаче, проф. Сербезова си завоюва вниманието на обвиняването и персонално на основния прокурор Иван Гешев, откакто обществено разгласи, че назначените от прокуратурата всеобщи инспекции по аптеките за далавера с медикаменти, освен няма да намерят нищо, само че и съществено пречат на работата на сътрудниците й и на пациентите, освен това по време на пандемията.

Това значително изяснява за какво от всички стряскащи обществото изказвания на здравните управляващи при започване на ковид-кризата през предходната година, в това число - злокобни прогнози за предстоящ всеобщ мор, основният прокурор Иван Гешев избра да упрекна единствено един човек и то за изказване за дефицит на медикаменти, което е продължителен проблем, а в изискванията на коронавирус рецесията беше установен както от български, по този начин и от доста междунарадни здравни институции. Това беше точно проф. Асена Сербезова (тогава известна като Стоименова, защото в това време подписа цивилен брак).
За какво беше обвиняването
През април м.г., че е провокирала суматоха в обществото като в изявленията по БНР и Българска национална телевизия по случай Деня на здравния служащ е съобщила, че се чака дефицит на избрани медикаменти поради корона рецесията и управляващите би трябвало да подхващат ограничения. В същото време Световната здравна организация (СЗО) към този момент беше съставила такива описи на изчезнали медикаменти, същото направи и българското здравно министерство, а в края на април м.г. Министерство на здравеопазването дори издаде и забранителен лист за експорт на избрани лекарства, по-късно - и на О2. По принцип дефицитът на медикаменти е обикновено положение във фармацевтичната процедура и през първите два месеца от ковид-кризата се оказа, че са липсвали към 150 типа медикаменти по разнообразни аргументи - маркетингови, логистични, поради липса на вещества за произвеждане или пък поради индустриални проблеми.
Обвинение без закононарушение
Година и три месеца след покачване на обвиняването Сербезова е на път да бъде оправдана на втора инстанция, откакто през днешния ден в правосъдна зала прокуратурата, в лицето на прокурор Дочо Дочев от Софийската градска прокуратура, разгласи, че не поддържа обвиняването, тъй като не е сбъднат състав на закононарушение, само че без да отдръпна митинга. Прокурор Дочев съобщи, че в тази ситуация става въпрос за изложение на мнение, изразено пред Българска национална телевизия и БНР, което няма характера на целеустремено погрешно заблуждаващо известие за паника и Сербезова вярно е била оправдана от първата инстанция. (През март т.г. Софийският областен съд оправда Сербезова единствено след едно съвещание по делото.)

" На предното съвещание прокурорът сподели, че поддържа обвиняването, през днешния ден, евентуално, влезе по-разумен представител на това съсловие. Съдът, обаче, не е привързан със мнението на прокуратурата и това, че прокуратурата не поддържа обвиняването, само че не го отдръпва, задължава съда още веднъж да прегледа доказателствата, да напише решение и да се произнесе в едномесечен период ", разяснява юрист Христо Ботев, който пази Сербезова. По думите му, обаче, след днешното съвещание той и Сербезова чакат съдът да удостовери оправдателната присъда на първа инстанция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР