Пореден случай на болно дете, чиито родители са принудени да

...
Пореден случай на болно дете, чиито родители са принудени да
Коментари Харесай

Случаят Мишо: Родителите на тежко болно дете събраха пари за лечение въпреки държавата

Пореден случай на болно дете, чиито родители са принудени да молят за частни дарения за животоспасяващо лекуване - а НЗОК се намесва прекомерно късно, едвам когато въпросът стига до националните медии.

9-годишният Мишо е с диагноза неврофиброматоза вид 2 - рядко генетично заболяване, при което се образуват тумори по гръбначните и мозъчните нерви. В България детето е подложено на две интервенции, едната от които несполучлива.
Семейството се обръща за помощ към болница в Италия, където на Мишо се правят три сполучливи интервенции на два тумора. Отстрана е и поставената в България клапа, която не е работела.Родителите обаче би трябвало бързо да обезпечат цялата дължима сума, като до края на предходната седмица им оставаха 72 000 лева за лекуването в Италия.Разрешаването на този проблем трябваше да стане незабавно, тъй като синът им се нуждае от спомагателна намеса поради разместени вратни прешлени, а без погасяване на дължимата сума нямаше по какъв начин да получат оферта.
Парите за тази интервенция бяха събрани единствено за 3 дни - само че не от институцията, която би трябвало да дава отговор за лекуването на заболели български деца в чужбина НЗОК, а от донори, откликнали на апела за помощ през bTV.

 " През тези няколко дни успяхме да съберем сумата, която изискуем, дори е повече. Искам да благодаря на вас и всички фенове, които се включиха. На всички, които дадоха вяра на мен и детето ми. В момента имаме 111 000 лева “, сподели майката на Мишо, Росица Иванова, тази заран в ефира bTV, които описаха за случая на болното дете предходната седмица.

Едва след излъчения репортаж чиновници на НЗОК са решили да потърсят контакт с дамата, с цел да оказват помощ " в границите на закона ".

Официалното пояснение на Касата е, че родителите не са помогнали навреме, тъй като родителите не били кандидатствали за одобрение на лекуването на детето в чужбина през 2023.

Майката на Мишо изясни, че повода да не търсят НЗОК е в предходния тежък опит на фамилията със здравната администрация.

Тя разказваше, че при търсенето на помощ чиновниците на Касата не са им помогнали, а вместо това са прибирали документите им. Затова и фамилията се е отказало да кандидатства, макар че детето има право на лекуване, финансирано от страната.

„ Когато си в болница в чужбина, ти нямаш вид да се прибереш в България и да пуснеш документи. Ти оставаш в болничното заведение и живееш там с детето си. (НЗОК) желаят доста документи, които няма по какъв начин да извадиш в границите на тези дни. Операцията, за която чакаме оферта, би трябвало да се заплати в границите на три дни, с цел да може да запишат час при доктора. Това е доктор, при който не може да се запишеш от през днешния ден за на следващия ден “, споделя майката.
Родителите са принуждавани сами да събират изискуемите медицински документи и да обезпечат техния превод, а това постоянно лишава към седмица.Няма и никаква гаранция, че НЗОК ще утвърди финансирането, даже документите да е предадена в точния момент. Кандидатстването не се съгласува автоматизирано, а би трябвало да мине през комисия от български лекари, които постоянно дават мнение единствено по документи - без да имат визия за положението на съответния пациент.НЗОК може и да откаже да заплати лекуването в чужбина, в случай че официално има по какъв начин то да се извърши в България - без значение че локалните здравни заведения от време на време нямат задоволително опитни експерти, изключително за редки педиатрични болести, или че някои родители към този момент са се сблъскали с несполучлива интервенция в България, която в допълнение травмира детето. Обжалването може да продължи толкоз дълго, че да обезсмисли търсенето на помощ от НЗОК. В някои случаи - пациентите може да не доживеят края на правосъдните процеси.
До 2019 година решенията за финансиране се вземаха във Фонда за лекуване в чужбина - само че той беше закрит по време на кабинета " Борисов 3 ".

Цялата активност беше трансферирана към НЗОК, която се оказва " черна кутия " за околните на заболели хора. Особено когато става дума за незабавни случаи като 9-годишния Мишо.

Адвокатът по здравно право Мария Шаркова разказа серия от тежки дефекти на настоящата сега процедура, която е мощно " бюрократична и не е ориентирана към ползите на пациента ".

„ Системата е по този начин проведена, че ангажира хората, които се нуждаят от лекуване, или околните на децата за къс интервал да събират разнообразни по тип документи, да провеждат преводи, да търсят предложения от лечебни заведения. Когато имате болен човек у дома или вие самият сте болен, това е извънредно мъчно, а от време на време и невероятно. Тази система в действителност не регистрира спешността на доста от случаите. Често се сблъсквам със случаи на хора, които сами стартират да търсят помощ в чужбина “, разяснява Шаркова пред bTV.

" Пътят на пациента не е явен на никого. Зависи единствено от субективните качества на лекаря, при който пациентът е попаднал. Хората постоянно са комплицирани и нямат доверие. Част от документите би трябвало да се издирят и лекарите да ги изготвят, само че има и лекари, които отхвърлят да го създадат или го забавят ", споделя още тя.

Тя прибавя, че доста дребна част от документите могат да бъдат изискани служебно от Здравната каса, а става ли въпрос за пълнолетни пациенти – помощта за тях става още по-трудна.

НЗОК не дава никакви гаранции на родителите, че настояванията им ще да бъдат утвърдени.

Затова и околните на заболели деца са принудени да разчитат най-вече на частни дарения и търсене на гласност.

В завършек на сметка след намесата bTV, от Здравната каса са потърсили Росица Иванова и са дали обещание да спомагат по всички вероятни способи. И по този начин до идващия път.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР