Пореден скандал в България? Урсула фон дер Лайен можеше и

...
Пореден скандал в България? Урсула фон дер Лайен можеше и
Коментари Харесай

Поан: Името на Урсула фон дер Лайен е замесено в скандал в България

Пореден скандал в България? Урсула фон дер Лайен можеше и без него. Името ѝ се появява в аудиозапис, изработен скрито по време на съвещание на партия " Продължаваме промяната " (с българските букви ПП), което трябваше да утвърди постигнатото споразумение за държавно управление с партията съперник ГЕРБ на Бойко Борисов. Този запис от четири часа и половина провокира резултата на бомба! Излъчването му беше програмирано, с цел да провали договарянията сред Политическа партия и ГЕРБ.

В него в действителност се чува някогашния министър-председател Кирил Петков. Без да знае, че е подслушван, той безразсъдно разкрива наличието на телефонен диалог с председателката на Европейската комисия. На 21 май в действителност е имало телефонен диалог между Петков и Фон дер Лайен по отношение на възможното присъединение на България към еврозоната и Шенгенското пространство. Комисията поддържа България в тези две инициативи. Не това е казусът.

Призракът на измамата на Гърция

" Попитах я какви са възможностите ни да ни одобряват, споделя Петков. Тя ми отговори: " За Шенген имате огромни шансове. За еврозоната би трябвало да намерите метод по какъв начин да заобиколите разпоредбите, в смисъл  " да влезете в рамката ". Аз ѝ отговорих: „ Може ли да имаме инфлация, която да е минус резултата на Украйна “. Тя ми сподели: „ Не ме цитирайте, ще се опитаме да ви помогнем “.

Никога няма да узнаем какви са точните думи, употребявани и от едините, и от другите, само че този запис изключително доста припомня за противоречивите условия на влизането на Гърция в еврозоната. Атина, благодарение на " Голдман Сакс ", даде подправени данни, с цел да заобиколи критериите за присъединение към еврозоната. Тайната бе разкрита по време на рецесията в еврозоната, когато същинските статистики бяха възобновени от Андреас Георгиу. Зловещ епизод, който остави своя отпечатък в германското публично мнение, доста ядосано по това време. България, която към този момент е доста нежна, не би трябвало да повтаря същото увъртане.

Деветмесечна ротация сред двама министър-председатели

Този скришен запис е изработен и възложен на медиите от депутата Радостин Василев, отделил се от партията " Продължаваме промяната ", чиято съюзническа стратегия не утвърждава. Записите в действителност разкриват същинските планове на партията на Петков по отношение на неговия сътрудник, ГЕРБ, за образуването на ръководеща коалиция. Съгласно условията на това съглашения трябваше да се приложи деветмесечна ротация сред двама министър-председатели. Николай Денков, за " Продължаваме промяната ", щял да бъде първият министър председател. Той щял да бъде подсилен от някогашната еврокомисарка Мария Габриел, за ГЕРБ, която ще има сан на вицепремиер и сектор въшни работи. След девет месеца Мария Габриел на собствен ред ще оглави държавното управление.

С разкритията си за същинските планове на Петков и Асен Василев (предвиден за министър на финансите), записите явно утежниха връзките сред двете партиите. ГЕРБ взеха решение да прекратят преговорите и чакат " уточнения ". От аудиозаписите научаваме, че водачите на " Продължаваме промяната " имат намерение по-конкретно да извършат чистка в страната, " законно или нелегално ", в първите две седмици, елиминирайки държавните чиновници, считани за близки до ГЕРБ, до президента Румен Радев (социалист) и на всички обвинени, че работят за съветските разследващи служби. Те плануват да поемат контрола над Министерството на вътрешните работи за бъдещите избори, което хвърля подозрения върху демократичния им темперамент...

Петков се извини за не изключително приятните си думи

ГЕРБ чака гаранции за ценене на правилата на правовата страна. Те не бяха очаровани да научат, че Политическа партия възнамерява да не съблюдава държавното съглашение. Между другото Петков изрича не изключително приятните си думи за Мария Габриел и Бойко Борисов. Наложи се Петков да се извини. Той твърди, че употребява връзките на нейния брачен партньор, Франсоа Габриел, член на кабинета на Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент. Накратко, много жалки политикански нелепости...

Очакваният министър-председател, учен николай Денков, опита да поправи вредите. " Очевидно би трябвало да бъдат дадени гаранции, че няма да има чистки , които не са свързани с ясна процедура и инспекция, твърди той. Те би трябвало да целят усъвършенстване на администрацията, а не започване на политически назначения. (…) Законът и наредбите би трябвало да се съблюдават ". Но доверието в него остава доста накърнено...

Превод от френски: Галя Дачкова

Инфо: " Поан "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР