Пореден политически фарс се разигра в залата на икономическата комисия

...
Пореден политически фарс се разигра в залата на икономическата комисия
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход бойкотираха решението за Зелена карта. Застрашават влизането в еврозоната

Пореден политически фарс се разигра в залата на икономическата комисия към Народното събрание. ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " бойкотираха съвещанието и по този начин лишиха опцията да се реализира някакво решение по проблема с българската система " Зелена карта ", от което може да зависи и осъществяването на предварителните условия по валутния механизъм ERM II и приемането на България в еврозоната. От партията на Бойко Борисов в залата имаше двама представители, единствено единият от които - Александър Иванов - взе думата, покрещя известно време и най-после напусна залата с тропот. 
За какво става дума? 
Преди няколко години България се оказа в центъра на следващ европейски скандал, откакто стана ясно, че две от огромните застрахователни компании у нас - " ДаллБогг: живот и здраве " и " Лев инс ", имат неизплатени суми за компенсации по системата " Зелена карта " в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други компании, само че тези две бяха изключително забележими, поради огромните суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и отговорностите - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да съблюдава разпоредбите на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се следи точно от EIOPA. Мнението на институцията е значимо, тъй като Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира главния принцип на системата " Зелена карта " - първо да минава заплащането за вредата, а по-късно да идва оспорването, в случай че такова има. Това подсигурява, че няма да има компании, които отхвърлят да изпълнят своя ангажимент след произшествия на свои клиенти в чужбина. 

Между двете четения обаче, ГЕРБ и " Български напредък " се появи предложение, в което бе записано, че ще се желае показване на " годност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице или неговите наследници ". На процедура - обезсмисляне на генералната концепция на системата. Интересното е, че изданието " Капитал " в материал от преди няколко дни вижда, че догатките на ГЕРБ и " Български напредък " са безусловно идентични, в това число и с правописните си неточности. Според вносителите по този начин би трябвало да се преборят опитите за застрахователни измами.  

Ден по-късно Клуб Z цитира писмо от Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) до представители на Министерство на финансите, в което ясно бе написано, при приемането си в така наречен чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да съблюдава общите европейски разпореждания за така наречен " Зелена карта " и че спомагателни текстове, като препоръчаните, може да се преглеждат " като конфликт с задачите на ERMII и уговорката, който имаше за цел да позволи проблемите със системата " Зелена карта ", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата ".  Неспазването на задачите на ERM II може да се одобри за негатив и да послужи като мотив във щета на България. Днес съществуваването на писмото бе доказано от Министерство на финансите. 
Какво стана през днешния ден? 
Още от началото на съвещанието стана ясно, че петте изредени нагоре партии ще бойкотират съвещанието, въпреки на крайници в Народното събрание да бяха пристигнали представителите на българското бюро по обезпечаване, представители на всички работодателски организации и персонално министърът на финансите Росица Велкова. 

Опитите на сектора да регламентира предложенията на ГЕРБ и " Български напредък " бяха гневни и към обяснението, че по този начин ще се борят застрахователните измами, бе лепнат и страха, че приемането на предлагането на Министерство на финансите можело да усили и цената на застраховката " Гражданска отговорност ". Тази теза издиша, най-малкото, тъй като по самопризнание на сектора това е нестабилно. Освен това е ниска цена за приемането ни в зоната. 

Именно тази теза обаче подхвана Александър Иванов от ГЕРБ, който викайки упрекна " Демократична България " и " Продължаваме промяната " - единствените партии с цялостен набор депутати в комисията, че са докарали страната до 25% инфлация и разгласи, че ГЕРБ са ни вкарали в еврозоната. Вероятно имаше поради ERM II, тъй като все още не е известно България да е член на валутния съюз. Малко по-късно си потегли от залата, оставяйки другите да търсят някакво решение. 

Такова въпреки всичко се появи. Министерство на финансите предложи смяна на текстовете. По създание - концепцията беше да се впише в текстовете, че фирмите ще заплащат преди обжалването за произшествия, само че в случай че има подозрение за машинация ще се изисква годност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице. В другите случаи ще се следват вътрешните правила на Съвета на бюрата. 

От българското бюро обаче отхвърлиха да одобряват този вид като до края на комисията не можаха да обяснят за какво. Искаха си остарялото предложение на ГЕРБ и " Български напредък ", което обезмисля системата. Искаха го макар, че Росица Велкова неколкократно цитира писмата от сътрудниците, които споделят, че тези текстове не дават отговор на разпоредбите на Съвета на бюрата и че могат да се окажат спънка през осъществяването на авансово поетите задължения в механизма ERM II. 

Така и през днешния ден до решение не се стигна. Не е ясно и какво ще се случи, тъй като животът на този парламент завършва на трети февруари. Оставянето на нещата както са в този момент облагодетелства застрахователите, само че основава опасности пред страната за участието в еврозоната. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР