Пореден опит за увеличаване на прага за регистрация по ДДС

...
Пореден опит за увеличаване на прага за регистрация по ДДС
Коментари Харесай

ДБ внесе проекта за увеличаване на прага за регистрация по ДДС

Пореден опит за увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност ще направи " Демократична България ". Дясното обединяване към този момент внесе в деловодството на Народното събрание план, който планува " покачване " на прага до 100 000 лева от 1 януари на 2023 година и до 166 000 лева от 1 януари на 2024 година.

Така партията стартира да извършва обещанието си за поредност законопроекти, които би трябвало да дадат отговор на икономическите провокации пред бизнеса в изискванията на постпандемична рецесия и война в района.

Интересното е обаче, че планът е подписан от представители на всички четири партии в обединението, което значи, че планът този път може и да мине и промяната най-сетне да стане факт.

В момента прагът е 50 000 лева, което го прави прекомерно невисок. 166 000 лева пък е оптимално високото ниво по евродиректива.

По калкулации на вносителите, мярката ще засегне минимум 90 000 компании по първата стъпка и 110 000 компании по втората.

„ Това е една от най-важните промени за дребния бизнес, тъй като доста ще понижи административната тежест за дребните компании. Очакваме, че по този начин те ще могат да работят по-спокойно и да създават повече стойност, от което да има растеж за стопанската система “, разяснява националният представител Мартин Димитров.

Сегашният режим работи към този момент близо 20 години и по този начин и не бе изменен, въпреки икономическата и обществената конюнктура в страната да се трансформираха неведнъж.

Основната цел, преследвана с предлаганите промени и допълнения е облекчение на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, дребните и някои от междинните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват самостоятелна икономическа активност, пишат още вносителите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР