Пореден опит в България да има закон, който урежда изграждането

...
Пореден опит в България да има закон, който урежда изграждането
Коментари Харесай

България прави нов опит за вятърни централи в Черно море

Пореден опит в България да има закон, който урежда построяването на вятърни централи в акваторията на Черно море вършат от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Преди дни партиите внесоха законопроект, с който най-сетне да се сътвори регулация за развиването на капацитета на офшорната сила. Страната ни изостава в напредването на законопроекта по отношение на прилежащите страни като Гърция и Румъния, които към този момент са напреднали в законодателството и определянето на зони, в които може да се построяват офшорни паркове.

До момента построяването на такива централи у нас не е категорично неразрешено, само че не е и законово уредено, което от своя страна спъва вложителите.

Като първа стъпка министърът на енергетиката би трябвало да направи План за развиване на енергийни мощности в морето, който да дефинира предпочитани зони за създаване на такива планове, които от своя страна да са съобразени със зони за военни учения, лов на риба, туризъм, научна активност, морски пътища и други

Според Плана до 2027 година би трябвало да има построен най-малко 1 GW вятърни централи в Черно море, а до 2030 година още 2 GW.

Българската акватория на Черно море ще бъде разграничена на предпочитани и неприоритетни зони. За предпочитаните ще се прави търг за изследване и за концесия за построяването на мощности. Концесия ще може да се дава за период от 30 години с еднократно право на удължение не повече от 5 години.

Министерството на енергетиката ще изследва коя зона е предпочитана, а по-късно спечелилият оператор концесията ще бъде длъжен да възвърне към отрасловото министерство цената на изследванията в период до 6 месеца.

Неприоритетните зони също ще могат да бъдат проучвани за капацитета им при интерес и това ще се случва по смисъла на Закона за концесиите. За разлика от предпочитаните обаче, те ще би трябвало да бъдат оценени от евентуалния вложител, на който ще бъде даден период от 3 години с опция за удължение с още една.

В проектозакона е записано, че концесионерът наложително ще би трябвало да подписа така наречен „ контракти за разлика “ с Фонд Сигурност на електроенергийната система. Максималната цена по него не може да надвишава 160 лева./MWh. Накратко, когато цената на електрическата енергия от вятърните централи е над тази сума, то тя ще постъпва във Фонда, а когато е под нея операторът/концесионерът ще получава отплата от Фонда.
България пропилява големи благоприятни условия за на ниска цена ток от вятър
Според вносителите „ сходни планувани в законопроекта контракти за разлика стабилизират приходите на оператора на електроцентралата на авансово контрактувано равнище за периода на контракта. Същевременно в интервали, характеризиращи се с високи пазарни цени на електрическа енергия, подсигуряват приходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система, с които могат да се компенсират потребителите “.

Концесионерът ще е длъжен да предлага цялата създадена електрическа енергия на свободния пазар.

Със законопроекта се цели отключването на капацитета на нов стопански бранш в страната ни, е записано в претекстовете му.

Вятърните електроцентрали са с капацитет да заместят изцяло или най-малко отчасти въглеродноинтензивната електрическа енергия в сегашния ни микс.

Като опция се показва, че офшорните вятърни планове ще притеглят квалифицирана работна ръка, която може да пристигна в това число от въглищните райони. В проектозакона е записано, че нужда от хора ще има във всички етапи на плановете, само че най към този момент при построяването и монтажа на оборудванията, за които ще са нужни над 1000 чиновници на 1 GW конфигуриран потенциал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР