Пореден напрегнат политически ден. Премиерът и депутати от ДПС влязоха

...
Пореден напрегнат политически ден. Премиерът и депутати от ДПС влязоха
Коментари Харесай

От въпроси до обиди: Премиерът и депутати от ДПС си размениха остри реплики


Пореден под напрежение политически ден. Премиерът и депутати от Движение за права и свободи влязоха в вербален конфликт в пленарната зала на Народното събрание.

От думите на Кирил Петков стана ясно, че 20-ят човек от листата му с персони, за които има подозрение, че вземат участие в корупция и закононарушения – е основният прокурор Иван Гешев.
Снимка: btvnovinite.bg

Премиера и депутати от Движение за права и свободи минаха от обичайните петъчни въпроси и отговори, през разногласия и стигнаха до квалификации, при които взаимно се упрекваха в неистина.

Въпросите и отговорите

По време на парламентарния надзор депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев попита премиера за какво в Брюксел е споделил, че в основата на корупцията у нас са 20 души, а по-късно в листата, връчен на прокуратурата, е липствало едно име.

Премиерът отговори: „ За 19 души дадох информация, а 20-ият е индивидът на който я предадох “.

Йордан Цонев продължи: „ От уважаваната Лена Бориславова разбрахме, че източник е „ Google “. В този лист, който дадохте, съдържа ли се името Иво Прокопиев, тъй като като влезеш в „ Google “ – там има голям брой следствия “.

Петков уточни, че няма „ наши и ваши – всички са равни пред закона “. Затова прикани Движение за права и свободи, в случай че имат данни за закононарушения от страна на Иво Прокопиев, да му ги предадат, а той ще запознае способените органи.



Високо напрежение

Тонът се изостри и се стигна до взаимни обвинявания в неистини. Наложи се намесата на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

„ Не ме прекъсвайте – не аз съм махленски в неистини, Вие сте махленски в неистини. Конституционния съд ви уличи в неистини. Молбата ми беше да се държите по този начин, че никой, даже ние от Движение за права и свободи, да не може да кажем, че сте марионетно държавно управление на задкулисието и Иво Прокопиев “, сподели Цонев.


Отговорът беше в същия жанр: „ Това, с което си послужихте, е чисто и просто неистина.. единстрения кръг, който за жалост за вас ще закачиме и то доста крепко е на всички крадци и на всички, които са свързани с корупцията в България. Данъците от тук нататък няма да се харчат от избрани кръгове, все едно са ви бащиния. Съжалявам, това време свърши “, съобщи Кирил Петков.
Снимка: btvnovinite.bg

В разногласието се намеси и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ: „ Когато Кирил Петков употребява думата неистина, да му вършиме забележки, Конституционият съд го разгласи за измамник “.

Размяна на реплики с Пеевски

Кирил Петков разяснява още, че има по-голяма религия на американската администрация, в сравнение с на българската прокуратура: „ „ Истината е, че преди държавното управление на Америка да вземе и да постави хора на листа „ Магнитски “ – минава през доста огромен филтър “.



След това министър председателят поговори и с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, чието име също е в листата „ Магнитски “. По-късно Петков заяви и защо са си говорили – „ златите паспорти “.

От Движение за права и свободи оповестиха, че Петков е поел ангажимент за цялостна възбрана и инспекция на всички издадени „ златни паспорти “.

Прокопиев отговори на Движение за права и свободи

Преди да се случи конфликта в Народното събрание, предприемачът Иво Прокопиев разгласи, че завежда 4 каузи против депутати от Движение за права и свободи за клюки. С това той свърза днешната офанзива против него. Пред bTV той разгласи: „ Според мен от Движение за права и свободи си изпуснаха нервите. Те приказват непрестанно небивалици – всяко нещо, което не им харесва или им е неловко, го приписват, че е от мен “.

Коментарът на прокуратурата

И основният прокурор Иван Гешев разяснява листата с материали за следствие, предоставени му от Петков в изявление за „ 24 часа “:

„ Сигурен съм, че прокуратурата към този момент работи по доста от тези случаи, и то преди той да входира съответните медийни изявления във ВКП. Ние не сме на тези позиции, с цел да се харесваме, а с цел да работим в полза на хората. Те ни заплащат заплатите и чакат от нас работа, а не да се водят междуинституционални войни “.

Междувременно стана ясно, че при инспекцията на листата на Петков прокуратурата няма да разпитва публицисти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР