Пореден международен анализ на политическата криза в страната е публикуван

...
Пореден международен анализ на политическата криза в страната е публикуван
Коментари Харесай

The Guardian: Политическа буря заплашва да погълне дългогодишния премиер на България

Пореден интернационален разбор на политическата рецесия в страната е оповестен в влиятелно издание. Той идва от английският реномиран вестник ”The Guardian ”. За нестихващите към този момент над 40 дни антиправителствени митинги в страната към този момент са писали медии от ранга на ”Ню Йорк Таймс ”, ”Financial Times ”, ”Ройтерс ”, ”Politico ”, ”Spiegel ”, ”Der Standard ” и други
Ето и

След повече от месеци на митинги, дългогодишният министър председател на България Бойко Борисов предходната седмица съобщи, че ще се отдръпна, в случай че Народното събрание утвърди предлагането му за привикване на Велико национално заседание. По думите му това е належащо, с цел да се направи “рестарт” на страната.

В послание към нацията от телевизионния екран Борисов съобщи, че партията му ще предложи промени в конституцията, които включват понижаване на половина на броя на народните представители, както и промени в правосъдната система.

Доскоро Борисов бе кадърен да устои на всевъзможни политически стихии - от секрети записи, в които той употребява циничен език за политическите си съперници, до изтекли фотоси, на които се вижда по какъв начин то спи с револвер на нощното си шкафче. Но протестиращите упорстват за оставката на неговия кабинет и за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

В демонстрациите, които текат към този момент над месец, се включват хиляди хора, а в тяхна поддръжка се разгласи и президентът Румен Радев.

Недоволството избухна, откакто някогашният правосъден министър Христо Иванов, дружно с още двама души, се опита да дебаркира на плажа край Бургас, където дружно да забият българския байрак. Плажът, който всъщност е държавна благосъстоятелност, се намира наоколо до имение, благосъстоятелност на Ахмед Доган - някогашният водач на партията на етническите турци (ДПС), който има сенчести бизнес ползи. Служители на Националната работа за защита изгониха тримата въже и хвърлиха българския байрак.

Случката промени облика на Иванов на откъснат интелектуалец и го трансформира в неуместен политик, който слага изискванията за обществен спор. Неговата партия “Демократична България” пък удвои поддръжката си.

“Това е не просто пиарският ход на годината, само че и на десетилетието”, съобщи пред “The Guardian” Петър Чолаков - политически анализатор и социолог от Българска академия на науките.

Целта на интервенцията бе плажът да се върне назад в ръцете на народа и да се подчертае дебело това, което Иванов разказва като “правителство, което е подвластно от Делян Пеевски” - медиен магнат и народен представител на Движение за права и свободи.

Политическата партия е учредена, с цел да пази правата на малцинството на етническите турци, които са били обект на репресии по времето на тоталитарния режим. Пеевски обаче употребява въздействието си в Народното събрание, с цел да се трансформира в главен състезател в стопанската система на България. Пеевски има няколко компании, както и 80% от печатните издания в страната.

Акцията на Иванов съумя да провокира реакция в доста българи и драсна клечката в спора сред Борисов и президента Радев, който е подсилен от социалистическата партия. Спорът е за протекцията на Доган и Пеевски. Освен всичко прокурори нахлуха в офисите на Президентството и задържаха двама негови съветници. Това в допълнение подпали обществения яд.

“Ще си върнем България. Мутри - вън!”, съобщи Радев в края на първия ден на митингите. Държавният глава се сплоти с стачкуващите против държавното управление и основния прокурор, които се считат за надълбоко корумпирани от мнозина.

България е някогашна руска страна. Населението е към 7 милиона души. Страната се причислява към Европейски Съюз през 2007 година, само че продължава да е с изостанала стопанска система, наранена от корупция по високите етажи. Христо Иванов съобщи, че обществото последователно е осъзнало нуждата от промени в правосъдната система и потребността основният прокурор да се държи виновен за дейностите си.

“Прекарах 14 години в името на това да накарам хората да схванат какви са проблемите в българската правосъдна система и знам какъв брой е трудно”, съобщи той.

Иванов е някогашен правосъден министър в интервала 2014-2015 година Прекарва на поста към 15 месеца. Приема за съществена своя задача промяната в правосъдната система, с която да се понижи въздействието на основния прокурор в страната. Правил е опити да преследва известни магистрати и е започвал следствия, които биха могли да доближат до хора от най-високите етажи на правосъдната и изпълнителната власт. Опитът му да се промени системата от вътрешната страна обаче бързо се проваля.

“Знаех, че влечето ми е свършило, когато стана ясно, че няма да има никакви съществени следствия за корупция, че Европейската комисия няма да поддържа апелите ми и в това време конституционните промени, за които призовавах, бяха изцяло загърбени от парламентарното мнозинство”, съобщи Иванов.

Нежеланието от страна на Борисов да одобри промените, не изненадва Иванов. Премиерът господства българската политическа сцена през последните 15 години, без да има изключително мощни идеологически убеждения.

Иванов го съпоставя с някогашния министър председател на Италия Силвио Берлускони, като декларира, че той има безусловно същия “покварен сексапил, медийно въздействие и табиет да употребява минусите на избран медиен пейзаж”. Борисов от дълго време се възползва от топлите си връзки с медиите, свързани с Движение за права и свободи.

Иванов към този момент има опит с отхвърли на поддръжка от страна на Европейска комисия. Това е оставило у него напълно дребни илюзии, че Европейски Съюз има отношение към промените, които се случват в страната.

“Разбрах, че би трябвало да спрем да се надяваме, че някаква мощ извън ще ни помогне”, съобщи Иванов в отговор на въпрос дали чака от Лаура Кьовеши, неотдавна заела поста на европейски прокурор, да помогне на България да позволи своите проблеми с корупцията.

“Ще и отнеме години, има доста комплицирани бюрократични задания преди това”, уточни още водачът на “Демократична България”.

Миналата седмица Борисов направи своето предложение да се отдръпна.

“Готов съм да си потегли когато и да е, в случай че това е най-важното” съобщи по време на националната конференция на партията си, на която участваха 4000 от членовете. Срещата бе оповестена в последния миг. Присъстващите пък крещяха “Не!” в отговор.

Цялата тази неизясненост единствено подхранва още повече публичното неодобрение. Палаткови лагери са блокирали основни пътни артерии в столицата и други места в България, а хиляди хора са се включили към антиправителствените шествия.

Според Чолаков, колкото по-дълго време Борисов се задържи на власт, толкоз по-големи ще са провалите върху партията му по време на идните избори.

“Вкопчването във властта в този момет наподобява като евентуално най-лошото решение за ръководещото мнозинство”, посова политологът и добавя, че съгласно изследванията все още всички парламентарни партии - в това число социалистическата съпротива - губят позициите си, съпоставено с предишния месец.

Христо Иванов бе безапелационен:

“Борисов се пробва да реши най-трудното политическо уравнение в кариерата на един политик - не е въпросът по какъв начин да управляваш, а по какъв начин да излезеш. Колкото по-дълго стоиш и колкото повече власт концентрираш в себе си, толкоз по-трудно става стартирането на управническия лост в името на оцеляването”.

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР