Пореден иск срещу TikTok беше подаден във Върховния съд на

...
Пореден иск срещу TikTok беше подаден във Върховния съд на
Коментари Харесай

Съдят TikTok заради смъртоносно предизвикателство сред децата

Пореден иск против TikTok беше подаден във Върховния съд на окръг Лос Анджелис.

Този път повода е гибелта на две деца, които са взели присъединяване в смъртоносно предизвикателство.

Услугата и компанията са упрекнати в немарливост поради разпространяването на фалшив артикул.

Обвинението твърди, че компанията разпространява рискови трендове и не предлага на децата и родителите съответни функционалности за сигурност, което е доведо до гибелта на две девойки, написа LATimes.

Историите на 8-годишната Лалани Ерика Уолтън и 9-годишната Ариани Джайлин Аройо са доста сходни.

Двете девойки решили да станат известни в TikTok, пускайки в платформата видеа със своите танци и песни. Както се показва в желае, по някое време логаритмите на обществената мрежа почнали да оферират на децата видео с Blackout Challenge. То изисква от участниците да запишат видео, на което се самоудушават до загуба на схващане, и предлага на феновете да го повторят.

През юли 2021 година Лалани стартира да вижда видеа с Blackout Challenge. В средата на същия месец по шията й се появили синини. Тя обяснила на родителите си, че са зародили при рухване. Един ден, до момента в който мащехата спяла, детето решило да снима видео.

Когато се събудила, дамата разкрила Лалани да виси над леглото си с въже към врата. След като полицията проучила телефона и таблета на детето, открила, че то е гледало неведнъж видеа с Blackout Challenge.

Лалани “била уверена, че в случай че не разгласява видео за това по какъв начин взе участие в Blackout Challenge, няма да стане популярна”, се споделя в желае. Младото момиче обаче “не е оценило и не е схванало рисковия темперамент на това, което TikTok я насърчава да прави”.

Ариани също обичала да разгласява видеа с песни и танци в обществената мрежа и “постепенно станала обсебена” от нея. На 26 февруари предходната година, до момента в който бащата бил в мазето, децата играели в стаята на Ариани. По някое време дребният брат Едуардо слязъл в мазето и споделил на татко си, че Ариани не се движи.

Когато отива да ревизира какво се е случило, вижда Ариани да виси на каишката на домашния любим. Детето незабавно било превозено до болница и поставено на изкуствено дишане, само че било прекомерно късно. Мозъкът му към този момент бил престанал да действа.

Лалани и Ариани не са първите деца, които умират по време на опит да повторят Blackout Challenge. 10-годишната Найла Андерсън инцидентно се обеси в дома на фамилията си в опит да подражава на наклонността. Редица други деца на възраст сред 10 и 14 години са починали при сходни условия, до момента в който са се опитвали да вземат участие в Blackout Challenge.

Макар платформите на обществената мрежа от дълго време да се упрекват за популяризирането на обществено рисково наличие, федералният закон Section 230 затруднява подаването на искове против тях. В сходство с него, приложенията и уебсайтовете могат свободно да разгласяват потребителско наличие и да го модерират по свое осмотрение, без да се безпокоят, че може да бъдат съдени.

В сегашния иск юристите се пробват да заобиколят Section 230, представяйки гибелта поради Blackout Challenge като минус на архитектурата на продукта, а не на модерацията на наличието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР