Пореден ден темата за предстоящата ротация доминираше по оста ПП-ДБ

...
Пореден ден темата за предстоящата ротация доминираше по оста ПП-ДБ
Коментари Харесай

Дипломацията след ротацията: Продължава разнобоя за външно министертво в сглобката

Пореден ден тематиката за идната ротация доминираше по оста ПП-ДБ - ГЕРБ-СДС.

Темата захвана още в ранните часове на утрото министър председателят Денков, който отговаряше на въпроси на жители във Facebook. Именно въпросът за какво желае да е външен министър се оказа най-често задавания. Той изясни, че ротацията ще стане най-лесно в случай че той получи поста на първи посланик.



" Винаги съм защитавал правилото, че министрите не са на една или друга партията . Твърдението, че ГЕРБ има единствено Мария Габриел не дава отговор на истината. ГЕРБ много заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към регионалните шефове. Част от хората, които сега са в Министерски съвет са от Мария Габриел и ние сме споделили „ да “. Ако създадем ротацията, тъй че с Мария Габриел единствено да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал министър председател - това е покачване, не намаляване " , изясни Николай Денков.

" Всеки ден запознат съм тях (ПП-ДБ бел. ред), че би трябвало да мълчим. В изявленията им виждам откровени лъжи. Опити да си основават ребрандиране на имиджа , който имаха. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Всички ресурсни министерства са ваши, единствено външно е наше ”, добави Борисов.



" Министрите на акад. Денков са към този момент 10 дни в Америка . Представяте ли си какви командировки? Кой му пречи? С кое му пречим? В дипломацията опита има доста огромно значение. Дори да си на даден пост, в случай че някой си мисли, че сядаш на телефона и започваш да си звъниш на който си поискаш, не работи по този начин системата ", разяснява още водачът на ГЕРБ.

За следващ път Делян Пеевски акцентира, че външното министерство е на ГЕРБ и Мария Габриел би трябвало да остане външен министър след ротацията.

" Денков би трябвало да се успокои, да се прибере в кабинета си, да си научи домашното и да не ни излага ", съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски .

" Той би трябвало види кой е верния и приет от света външен министър, както той е доста добър учебен министър. Видяхте Мария Габриел по какъв начин се оправи. Външната политика е нещо комплицирано, дано да бъдем справедливи - тя би трябвало да бъде министър председател и външен министър " , добави Пеевски.

Въпреки напрежението през последните седмици, Делян Пеевски има вяра, че ротацията не е обречена и ще се случи .

Не мисля, че някоя от политическите сили, която поддържа държавното управление, работи за отиване на избори , разяснява малко по-късно министър председателят Николай Денков.

" Напротив, виждаме изявления на разнообразни политически водачи, които споделят, че би трябвало да се реализира ротацият а, по този начин както е замислена ", посочи той.

И изясни, че намира за обикновено да има разногласия по какъв начин тъкмо ще наподобява кабинетът под управлението на Мария Габриел . Министър-председателят сподели, че двамата са уверени, че би трябвало да продължи процесът по ротацията. Това, което чуваме от политическите водачи, е, че те са подготвени да поддържат в Народното събрание изборът на идващото постоянно държавно управление, добави министър председателят.

На въпрос по какъв начин от ПП-ДБ ще убедят ГЕРБ и Движение за права и свободи, че Николай Денков има качества за външен министър Кирил Петков пък съобщи, че въпросът би трябвало да бъде дали качествата на Мария Габриел ще бъдат подобаващи и за министър председател .

" Аз персонално имам вяра, че ще бъдат положителни качествата ѝ като министър председател ", сподели Петков и добави: “Когато сте бил министър председател и сте седял с всички министър председатели в Европа, вие сте освен на равнището на най-висшата дипломация, вие в действителност можете да се справяте с всевъзможни обстановки “. По думите му, когато те работят в тандем, това „ дава същинската мощ на България “. Нека ги оставим да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви рекомендации.

По думите на Петков огромна част от бъдещето на това държавно управление ще се случи, когато има „ симетричност и във външните връзки, само че и си приказваме истината “.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР