Порчетата са игриви, дяволити и ведри малчугани, донасящи щастие на

...
Порчетата са игриви, дяволити и ведри малчугани, донасящи щастие на
Коментари Харесай

10 факта за порчетата

Порчетата са игриви, дяволити и ведри малчугани, донасящи благополучие на всеки, до който се допрян. Качествата, които им дават преимущества пред други типове домашни любимци, са интерактивност, гушкавост и активност.

Особено подобаващи са за хора, способни ежедневно да им обръщат внимание и да играят с тях отвън клетката. Все отново би трябвало да отбележим, че не са животното за всеки – дано се срещнем с 10 обстоятелството за порчетата, които са доста любопитни.

1. Те са дребни разрушители

Когато имат опция, тези животни ще се ангажират във всевъзможен вид интензивност – ще се промушват през тесни отвори, ще се завират в шкафове и кутии, ще гризат каквото им хареса. Освен това имат и навика да скриват открити съкровища в специфични хранилища. Внимавайте със свободно стоящите гумени предмети и други хвърчащи такива – мощно евентуално е да се озоват в устата на дребосъка. Тези предмети блокират червата и могат да доведат до съществени проблеми. Друга надвиснала заплаха са необезопасените електрически кабели. Преди да се замислите да доведете порче у дома, бъдете сигурни, че сте обезопасили всяко ъгълче, и постоянно наглеждайте животното, до момента в който е пуснато свободно.

2. Обичат упражненията

Макар постоянно да ги улавяме дремейки и хъркайки предостатъчно, би трябвало да знаем, че тичането, плъзгането по пода и търкалянето са първата природа на порчетата – те изпитват непрекъсната потребност да се движат, подтиквана от богатия им енергиен запас. Младите човеци изключително доста харесват да преследват играчки и гризат пръсти. Пропускайки изваждането от клетката и подобаваща подготовка, възможностите от затлъстяване на животното се усилват неведнъж. Имате ли порчета, пригответе се за игра.

3. Социални са

 Порче

Тази характерност на порчетата ги слага в непрекъснато търсене на компания – без значение дали от себеподобни или двукраки. Все отново играта е надалеч по-забавна с другари. По тази причина и множеството притежатели на порчета избират да имат повече от едно животно у дома. Преди да осъществите проекта за семейство порчета, наблюдавайте първите интеракции с новия член и изчакайте известно време, преди да ги оставите сами. Осигурете самостоятелни купички с храна, вода, място за спане и играчки за всеки субект, с цел да не се сбият за запаси.

4. Порчетата са противозаконни тук-там

Въпреки че не важи за България, в други страни развъждането на порче е неразрешено. В тези страни ветеринарните експерти няма да откажат здравна помощ, само че евентуално ще бъде надалеч по-сложно за тях.

5. Ваксинация на порчетата

Не би трябвало да се учудваме, че като всеки домакински любим и порчетата би трябвало да бъдат подложени на имунизация – несъмнено, това се отнася до страните, където развъждането на този домакински любим не е неразрешено със закон. Порчетата са уязвими на кучешкия вирус, причиняващ в доста от случаите смъртоносната гана. Малките порчета би трябвало да получат три имунизации против вируса, разграничени в интервали от 3 седмици, когато навършат 2-месечна възраст. На 4 месеца пък се реализира имунизирането против бяс. До живот се правят регулярни имунизации против гана и бяс, без значение дали животното живее вън или вътре – постоянно вируса се придвижва с нашите облекла и обувки, както и с диви животни (прилепи и др).

6. Уязвими са към болести

Голяма част от продаваните на пазара порчета идват от препълнени и надалеч не добре поддържани развъдници. Често срещан феномен на тези места и приемането на потомство от блудничество сред близкородствени порове – събитие, което безспорно довежда до съществени проблеми. Разбира се, кръвосмешението може да обезпечи мечтаната багра, която купувачът желае, само че усилва неимоверно шанса от заболяване. Сред срещаните са рак на надбъбречните жлези, израстък на панкреаса (инсулинома), способни да се развият даже у едногодишно порче. Старите животни, въпреки това, страдат от сърдечни болести. Бъдете финансово подготвени в някой стадий от живота на малчугана да се срещнете с един или повече здравословни казуса.

7. Имат характерна миризма

 Порче

Порчетата се раждат с избран набор мирисни жлези, ситуирани в основата на опашката. Много ветеринари предлагат хирургичното им премахване в ранна възраст за спокойствието на притежателите. Мускусната миризма, която съпътства секрета, може да откаже и най-отдадения фен на животни, пък и може да срещнете съществени проблеми със съседи, близки и хазяи.

8. Порчетата са месоядни

Не може да не споменем и основната съставна част от менюто на тези пухчовци – в дивата природа те хищно ловуват гризачи и зайци. Огромен % от диетата им е основана на месо, по тази причина не са и способни да обработват растителна материя. Незапознатите с този факт ще ви посъветват да ги храните с плодове и зеленчуци, само че не им вярвайте! Заложете на високопротеинова диета, умерена в количества лой и въглехидрат. Някои притежатели избират котешка храна, когато на пазара липсва особено приспособена за порчета такава. Не е целесъобразно даването на сурово месо заради шансове от салмонелоза, експресираща се с диария, повръщане, даже гибел.

9. Пригответе се за топки четина

Подобно на котките, и поровете гълтам постоянни количества косми, до момента в който се самопочистват. С увеличение на погълнатото наличие се покачва и шанса от задръстване на червата, което съставлява животозастрашаващо положение. Тумора на надбъбречните жлези е акомпаниран със признаци като елементарно опадване на козината, по тази причина бъдете нащрек. Решете животинката понякога един път седмично и при потребност приложете лаксативи.

10. Ветеринарните прегледи са наложителни

Веднъж годишно е минимума, към който би трябвало да се стремите, става ли въпрос за ветеринарни прегледи на пъргавите пакостници. Ранното диагностициране на някои от упоменатите болести усъвършенства изходната прогноза. Кръвните проучвания ще спомогнат следене на кръвнозахарните равнища, положението на бъбреците и черния дроб. Възрастните човеци (над 6-годишна възраст) би трябвало да посещават ветеринарната клиника най-малко на 6 месеца, бидейки по-уязвими. Така че не пропускайте консултациите с ветеринар.

Ако желаете да си вземете порче, разгледайте нашите разгласи за порчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР