Порчетата често са сравнявани с котките, кучетата, зайчетата и чинчилите.

...
Порчетата често са сравнявани с котките, кучетата, зайчетата и чинчилите.
Коментари Харесай

Отглеждане на порче в домашни условия

Порчетата постоянно са сравнявани с котките, кучетата, зайчетата и чинчилите. Подобно на първите, те спят през огромната част от денонощието и могат да бъдат научени на впечатляващи хигиенични привички. Подобно пък на кучетата, те са обществени животни и обожават човешката компания.

Макар и това да звучи като най-хубавото от двата свята, истината е, че порчетата са напълно обособена категория животинки. Те са чудесни домашни любимци със своите другарски характери и космати дребни телца. Ето какво би трябвало да знаете за развъждането на порчета.

Порчетата са известни с уменията си да се измъкват от всевъзможни пространства. Препоръчително е клетката, която ще купите, да бъде със ситна мрежа и корав под. Вратичката също би трябвало да бъде добре предпазена.

В никакъв случай не се предлага потреблението на аквариуми, тъй като в тях липсва задоволително вентилация. Трябва да осигурите умерено и безшумно място за клетката на порчето с температура от към 20-21 градуса. Миенето би трябвало да се реализира най-малко един път седмично.

По природа поровете са хищници. В домашни условия за тях се предлага профилирана висококачествена подготвена храна за порчета от зоомагазините, която да бъде богата на мазнини и протеини. Не бива да им давате млечни артикули, плодове, зеленчуци или захарни произведения. Разбира се, прясната вода всеки ден също е наложителна.

Понеже порчетата обичат да гризат и гълтам всевъзможни неща, играчките им би трябвало да бъдат твърди и без дребни елементи, които могат да се отчупят. Играчки от латекс и пластмаса, които могат да бъдат прегризани, е добре да се заобикалят. Ако имате опция, пробвайте да обезопасите къщата си от набезите на тези дребни животни.

Някои препоръки при развъждане на порчета

Покрийте мебелите, затоврете всевъзможни дребни дупки и приберете скъпите си предмети. Порчетата обичат човешката компания, по тази причина им отделяйте най-малко един час внимание дневно. А най-добре е да им вземете още едно другарче, с което да поддържат връзка, с цел да угодите на отзивчивия им характер.

За да сте сигурни, че вашият любим е здрав, целесъобразно е да го водите на ветеринарен обзор на всеки 6 до 12 месеца. Там той ще може да получи наложителните годишни ваксини и да бъде проучен профилактично за евентуални заболявания при порчетата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР