Поразеният трактор в Пшеводув, Източна Полша. Снимка: УНИАН/БТАДвама души загинаха

...
Поразеният трактор в Пшеводув, Източна Полша. Снимка: УНИАН/БТАДвама души загинаха
Коментари Харесай

Преглед на световните реакции на падналите в Полша ракети?

Поразеният трактор в Пшеводув, Източна Полша. Снимка: УНИАН/БТА
Двама души починаха при детонацията в село Пшеводув, на към 6 км от границата с Украйна, след ракетен удар. Малко след инцидентаукраинските и полските управляващи обявиха, че ракетите са създадени в Русия. Тази версия бе отречена от Москва, а по-късно и от Съединени американски щати.

ДЕБАТИ.БГ обобщава международните реакции по тематиката: 

Полският президент Анджей Дуда: Няма  доказателства кой е изстрелял ракетата
Полша не разполага с безапелационни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която провокира детонация в село покрай границата с Украйна, съобщи пред публицисти президентът на Полша Анджей Дуда, представен от организация Ройтерс. Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той дефинира като „ еднократен “ случай.

„ В момента не разполагаме с безапелационни доказателства кой е изстрелял тази ракета… най-вероятно е била съветско произвеждане, само че всичко това към момента се проверява “, сподели Анджей Дуда пред публицисти.

По-рано полското външно министерство съобщи, че ракета съветско произвеждане е паднала в селото.
Байдън: Взривът в Полша може да не е от съветска ракета
Съединените щати и техните сътрудници от НАТО проверяват гърмежа, при който починаха двама души в Полша, само че първичната информация сочи, че той може да не е породен от ракета, изстреляна от Русия, съобщи американският президент Джо Байдън, представен от Ройтерс.

Байдън приказва, откакто международните водачи, които вземат участие в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) организираха изключителна среща поради смъртоносните детонации в Полша.

Запитан за изказванията, че гърмежът е обвързван с Русия, Байдън сподели: „ Има предварителна информация, която оспорва това. Не желая да приказвам преди да проведем цялостно следствие, само че е малко евентуално, съгласно траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, само че ще забележим “.

Съединени американски щати и страните от НАТО ще проведат цялостно следствие преди да подхващат дейности, сподели Байдън.
Дмитрий Полянски: Полският случай е опит за провокация сред Русия и НАТО
Инцидентът в Полша е просто опит да се предизвика директен боен конфликт сред Русия и НАТО, съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски, представен от ТАСС.

„ Важни са обстоятелствата и те все по-ясно демонстрират, че Русия няма нищо общо с рухването на ракетите на територията на Полша “, съобщи той в своя канал в „ Телеграм “. „ Още един факт – незабавната нервност на киевския режим и апелите Русия да бъде осъдена. Това беше възприето с подготвеност от към този момент от дълго време обезумелите от русофобия поляци “, съобщи съветският посланик.

Според Полянски полският случай безспорно ще бъде в центъра на вниманието на днешното постоянно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по въпросите, свързани с Украйна. „ Да се признае ролята на Украйна и Полша в тази извънредно рискова провокация е нещо немислимо за някогашните ни западни сътрудници. Но пренебрегването на обстоятелствата и хвърлянето на цялата виновност върху Русия е нещо всекидневно за тях. Те не виждат и източника на продължаващите обстрели против Запорожката АЕЦ. Дори ми е забавно по какъв начин ще се измъкнат този път! “, заключи той.
Зеленски: Това е ескалация на спора
Във вечерното си послание Зеленски дефинира рухването на ракета на полска територия като „ забележителна ескалация на спора “. „ Отдавна предупреждавахме, че дейностите на Русия няма да се лимитират единствено до Украйна “, сподели Зеленски.
Столтенберг: НАТО следи обстановката в Полша, и се съветва със съдружниците
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът следи обстановката в Полша, като се съветва непрекъснато със съдружниците. „ Важно е да се открият всички обстоятелства “, написа той в Туитър, където добави, че е провел диалог с полския президент Анджей Дуда.

„ Шокиран съм от новината за ракети и други боеприпаси, които са умъртвили хора на полска територия. Моите съболезнования на фамилиите. Стоим до Полша “, сподели Столтенберг.
Гутериш: Не бива да се позволява ескалация на войната в Украйна
От „ основно значение е да не се стига до ескалация на войната в Украйна “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, представен от Франс прес.

Гутериш изрази безпокойството си по отношение на информациите, че населено място в Полша е било ударено от ракета съветско произвеждане. Генералният секретар прикани за задълбочено следствие на случилото се.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР