Поразеният при нападение на хутите кораб Рубимар, който потъва в

...
Поразеният при нападение на хутите кораб Рубимар, който потъва в
Коментари Харесай

Потъването на поразения от хутите Рубимар застрашава Червено море с тежка екокатастрофа

Поразеният при нахлуване на хутите транспортен съд " Рубимар ", който потъва в Червено море, може да аргументи екологична злополука с намиращите се на борда му 21 000 тона торове. Разтварянето на препаратите в морската вода може да провокира солиден разцвет на водорасли, а той на собствен ред да сътвори " мъртви зони " за морските жители и да лиши кораловите рифове от светлина, съобщи Ройтерс.

Заедно с петното от изтекло гориво торовете от амониев фосфат и сулфат може да доставят рисково количество субстанции във водите, където живеят редки корали, морски бозайници и рифови риби, разпространявайки нечиста пяна върху водата.

Сравнително плитките води наоколо до мястото, където потъна корабът - тясна зона сред Йемен и Еритрея, са населявани от огромно количество корали.

Учените се надяват, че Червено море може да послужи като леговище за коралите, приспособени към топлите води, защото измененията в климата водят до в допълнение стопляне на Световния океан. Това прави всяко евентуално влияние още по-значимо. Конфликтът в района в допълнение усложнява почистването.

Потъването на " Рубимар " може да се трансформира в най-тежката екологична злополука, която районът е преживявал от повече от десетилетие, сподели Али ал Савалмих, шеф на Морската научна станция към Йорданския университет.

Огромното количество торове може да подтиква несъразмерния напредък на водорасли, които изразходват толкоз доста О2, че елементарните морски жители не могат да оцелеят. Така се основават " мъртви зони ", в които няма нищо живо. Торовете постоянно съдържат и следи от нездравословни химикали, които са токсични за морските жители.

Потъването на " Рубимар " е един от дребното случаи през последните години, когато транспортен съд е потъвал с големи количества торове на борда - евентуално това е единственото поглъщане в сензитивна коралова екосистема.

Обикновено Червено море е безпаричен на хранителни субстанции воден басейн, в който попадат малко изкуствени съединения.

Изследванията демонстрират, че защото коралите там към този момент са особено приспособени към топлите води, те може да са по-устойчиви при повишението на температурата на океана - с цел да настъпи " избелване " при тях, би трябвало да са налице по-големи температурни аномалии.

Избелването е развой, при който коралите изхвърлят цветните водорасли, живеещи в тъканите им, когато са подложени на топлинен стрес.

Въпреки това учените следят, че рифовете в Червено море бързо губят кораловата си завивка сред 2019 и 2023 година в резултат на високите температури на океана. Установено е също, че коралите, изложени на обилие от хранителни субстанции, са по-податливи на топлинен стрес и избелване.

Цъфтежът на дребни водорасли във водния дирек също по този начин може да образува " мътна чорба ", която да блокира достъпа на слънчева светлина до рифовете.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР