Поради зачестилите проверки и налагани санкции заради не носене на

...
Поради зачестилите проверки и налагани санкции заради не носене на
Коментари Харесай

Доц. д-р Атанас Мангъров пред novini.bg: Маската те пази от вируса, колкото червеният конец против уроки

Поради зачестилите инспекции и налагани наказания поради не носене на маски у нас, потърсих мнението на специалиста по инфекциозни заболявания доц.д-р Атанас Мангъров. Има ли изгода от носенето на тези защитни средства, по какъв начин те стопират или пък пропущат вируса, пречат ли на дишането ни и по какъв начин се движи болестта в горните дихателни пътища - на тези и други въпроси диря отговори от професионалиста.

"Не ви ли е необичайно, че до края на март т.г. СЗО и редица други влиятелни медицински организации, центрове, институти от ранга на "Р.Кох " твърдяха, че няма никаква практическа здравна изгода от носенето маските! Освен, несъмнено, от тези, които са заболели или се грижат за инфектирани. За всички останали, използването на маски е под въпрос. От април насам обаче палачинката се обърна и всички взеха да припяват какъв брой "велико и потребно " откритие са маските. У нас носенето им даже бе заложено в закон.

Носенето на маски не е дейно,

тъй като тъканта, от която са направени е прекомерно едра и не може да спре микроаерозолните частици. Пълни нелепости са изказванията, че тъканта на маските може да спре свободното придвижване на тези микрочастици. Освен това маските не са херметически уплътнени и в профил минават свободно частиците, за които приказваме. При самият диалект наслоенията в горните дихателни пътища се раздробяват на доста дребни частици. Най-ясната прилика, която мога да направя е, все едно някой в стаята да пуши, а вие да си сложите маска и да смятате, че не вдишвате дима от цигарата. Разликата е, че дима се вижда, а микроаерозолните частици не се виждат. Газът, който вдишваме, върви по пътя на най-малкото противодействие и влиза през неуплътнените сектори сред маската и нашата кожа.



Ако маските бяха универсално средство, то за какво са имунизациите

против морбили, варицела и така нататък?! Ако някой не има вяра, то вкарайте здрав човек при инфектирани единствено с маска да забележим какъв ще е резултатът. Просто маските задържат най-едрите частици от слюнката, които отделяме и които се виждат. Но микроаерозолните частици, които насищат въздуха в едно помещение, цялостно с хора, не могат да се спрат и лимитират. Маските основават едно лъжливо възприятие за сигурност, каквото в действителност не съществува. Те усложняват нашето дишане, защото затрудняват съпротивлението на въздушната бликам. Затова и децата, и възрастните не ги понасят и непрекъснато ги махат. Маските усилват и мъртвия размер от въздух в нашите дихателни органи. Също по този начин има изследване, което демонстрира, че носенето на домашно направени маски, е три пъти по-вредно, в сравнение с да не носиш никакви. Нужно е също маските да се сменят на всеки два часа. Да носиш една маска през целия ден, е еднакво на това да не си сменяш долното долни дрехи две седмици/извинете за сравнението, само че истината е такава/. При издишване на въздух, той се кондензира в маската, и цялата микробна флора от носоглътката се набива в маската, след това се разпрашава и човек вдишва още веднъж и те стигат чак до дихателните органи...

Няма никакви стандарти за изработката на маски

те се създават изцяло случайно. Това е несериозно и имагинерно, тъй като всякакви тарикати взеха да ги вършат от чорапогащи и всевъзможни тъкани. Затова аз считам, че внедряването на това обвързване не е от угриженост да ни предпазят, а за налагане на воля и печалбарство. Все едно да си вържеш на ръката червен конец срещу уроки и да вярваш, че той те пази от вируса. В Швеция да вземем за пример в никакъв случай не са налагали насила носенето на маски. Но пък у нас, който счита, че подобен парцал ще го защищити от болестта, може да си поставя и по два - един върху различен за по-сигурно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР