Поради влошената работна атмосфера в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков

...
Поради влошената работна атмосфера в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков
Коментари Харесай

Махнаха директора на болница Проф. д-р Александър Чирков” - неправомерни уволнения са сред причините

Поради влошената работна атмосфера в УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ” ЕАД, гр. София, и установени нарушавания в организацията на лечебната активност, в това число основаване на заплаха от пораждане на обилни вреди за лечебното заведение и личния състав, министърът на опазването на здравето освободи краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на университетската болница – проф. Николай Димитров. Той беше назначен на 18 юли 2022 година до осъществяване на конкурс по Закона за обществените предприятия, който беше разгласен на 2 септември 2022 година Кандидатите могат да подават концепциите си за ръководство до 20 септември 2022 година, оповестяват от Здравното министерство

До освобождението на проф. Димитров, броени дни преди осъществяване на състезанието, се стигна след осъществена инспекция на 22.08.2022 година от Столичната районна здравна ревизия и след поредност от уволнения на чиновници и одобрени фрагменти на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ установи настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без координиране с способените институции и без да са взети ограничения за тяхната сигурност. Действията на изпълнителния шеф са в нарушаване на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок.

Освен проблемите, установени в инспекцията на специалистите на СРЗИ, в Министерство на здравеопазването постъпиха серия от сигнали за непозволени уволнения на потвърдени и одобрени фрагменти на УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков ”. Уволненията са осъществени от шефа на болничното заведение проф. Николай Димитров и са направени без предупреждение. С някои чиновници правните отношения са били прекъснати до момента в който са били в законоустановен отпуск по болест.

Министерството на здравеопазването не може да толерира дейности, които слагат в сериозен риск организацията на здравната помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в това число основават неподходяща работна атмосфера и заплашват сигурността на пациентите, показват от ведомството.

До приключването на състезанието за избор на нов изпълнителен шеф, длъжността ще бъде поета от проф. доктор Валентин Говедарски, който до момента е изпълнявал длъжността Началник на клиниката по Съдова хирургия и чийто професионален стаж напълно е обвързван с болница „ Проф. доктор Александър Чирков “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР