Поради сериозността на заболяването и поради високия риск при кърмачетата

...
Поради сериозността на заболяването и поради високия риск при кърмачетата
Коментари Харесай

Д-р Николова: Заради COVID намаля обхватът на ваксинираните срещу коклюш деца

„ Поради сериозността на болестта и заради високия риск при кърмачетата имунизацията против коклюш е част от наложителния имунизационен календар. Поставяме ваксини във втория, третия и четвъртия месец на бебето. Коклюшът влиза в шествалентната ваксина, която слагаме на бебетата, по-късно на година и половина се слага петвалентна ваксина, а на 12 години – още една, която в обсега си има коклюш. “ Това сподели общопрактикуващият доктор и член на УС на БЛС доктор Гергана Николова пред bTV във връзка увеличението на случаите на коклюш и у нас.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) от началото на годината са открити девет души с инфекцията, а за цялата 2023 година те са общо 20.

„ Голям проблем е това, че по време на COVID-19 се стопираха дейностите по профилактика и ваксинопрофилактика, което докара до по-нисък обсег на имунизационно покритие на подлежащите групи. И в този момент по време на грипната зараза още веднъж се стопира активността по ваксинопрофилактиката. Всичко това води до по-нисък обсег на имунизацията на децата от съответните възрастови групи, а постоянно, когато намалее обсегът, се усилва заболеваемостта “, уточни още тя.

Д-р Гергана Николова изясни, че в нейната процедура към момента не се е срещала с деца, боледуващи от коклюш, само че има сътрудници, при които е потвърдено съществуването на бактерията у техни пациенти.

Общопрактикуващият доктор разяснява и антиваксърските настроения, като сподели, че за нея страхът на индивида от имунизацията е непонятен. „ Ако се тормозят родителите от това, което може да аргументи имунизацията, дано се замислят какво би им предизвикало болестта “, сподели тя.

По отношение на грипа и Коронавирус доктор Николова акцентира, че признаците, които предизвикват инфекциозно заболяване, засягащо дихателните пътища, са близки, и за разграничаването им е нужно да се направи тест. „ Доброто лекуване изисква прецизна диагностика, която не всеки път е допустима даже при щателна анамнеза “, сподели тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР