Поради появили се спекулации относно предложеното от Министерството на образованието

...
Поради появили се спекулации относно предложеното от Министерството на образованието
Коментари Харесай

Тристранката реши часовете в 3 класа да са по 40 минути

Поради появили се спекулации по отношение на препоръчаното от Министерството на образованието и науката (МОН) прибавяне на половин образователен час по някои предмети в пети, шести и седми клас до постигане на 32 образователни часа седмична натовареност по едно и също време с намаляването на часовете на 40 минути за тези три випуска прецизираме, че това е решение на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в системата на междинното обучение от 11 юли 2022 година Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

В протокола от съвещанието на Отрасловия съвет за тристранно съдействие е записано: " Решение: Отрасловият съвет реши образователните часове в пети - седми клас да са 40 минути, а общият брой часове седмично да е 32 часа ", осведомят през днешния ден от МОН.

От Министерството на образованието и науката оповестиха през вчерашния ден, че в пети, шести и седми клас звънецът към този момент ще бие след 40 вместо след 45 минути във всички учебни заведения, както е сега в трети и четвърти клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията единствено там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се понижават по напътствие на Министерството на здравеопазването (МЗ) и за равнопоставеност на всички възпитаници от тези класове. Промяната се прави посредством промени в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха оповестени за публично разискване през вчерашния ден - за образователния проект и за организацията на дейностите в учебното обучение. Ако бъдат признати, те ще влязат в действие от началото на образователната 2022/2023 година.

Въвеждането на 40-минутни образователни часове ще редуцира общото време за образование. Това ще се отрази върху усвояването на материала изключително по основни предмети, като български език и литература, и математика, които се учат с максимален брой часове.

Ето за какво Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да усили броя часове по български език и литература с половин час седмично в пети и шести клас, и по математика - също с половин час в пети, шести и седми клас. Наред с това извършените анкети измежду учители и възпитаници за образователните стратегии демонстрират нужда от увеличение и на часовете по география и стопанска система в пети клас - още веднъж с половин час седмично.

Увеличаването на броя часове по трите предмета е в сходство със Закона за предучилищното и учебното обучение и с условията на Министерство на здравеопазването, които позволяват обща седмична натовареност от 32 образователни часа, прецизираха през вчерашния ден от МОН.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР