Поради неграмотност вероятно, искрено се надявам да не е от

...
Поради неграмотност вероятно, искрено се надявам да не е от
Коментари Харесай

Забърка се голяма каша с АЕЦ Козлодуй и новите мощности: Експерт каза, че Уестингхаус не могат да строят атомни централи

Поради неначетеност евентуално, откровено се надявам да не е от зла предумисъл, се направи поредност от неточности и се забърка огромна каша. Това сподели в аудиокаста " Това е България " на " Фокус " с водещ Цоня Събчева - Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на стопанската система и енергетиката и депутат. Той разяснява това, че Съединени американски щати за АЕЦ “Козлодуй " ще си сътрудничат по плана за създаване на нови нуклеарни мощности.

" Обикновено капиталовият развой в атомната енергетика върви по противоположен път. Както го направиха да вземем за пример, и сега го вършат чехите. Както го направихме ние през 2006 година Първо се стартира обширна социална полемика, в която да влизат всички експерти, които схващат от тематиката и се избира технология. Технологиите за произвеждане на електрическа енергия от атомни ректори са няколко в света. Най-разпространената,  разбира се, е тази, която е в “Козлодуй ". Тя има няколко адепта, в смисъл съветското название на тази технология е ВВР, на американското е PWR, на французите е ЕPR и тъй наречените Но правилото е еднакъв - вода под налягане. Загрява се доста вода в реактора и тази вода, условно казано, върти турбините, които вършат тока. Разликата е, кой какъв метод има към имплементирането на тази технология.  Така че примерно, хайде да приказваме за по-съвременните времена, чехите си избраха вода под налягане и изпратиха предложения на всички по света, които могат да вършат такива атомни централи, без руснаците, по разбираеми аргументи. Явиха се три компании - корейската, френската и американската. След което се афишира търг за избор на реализатор по избрана към този момент технология. Всички те си подадоха офертите и след разглеждането им от избраната комисия, назначена от държавното управление на Чехия, “Уестингхаус " бяха отстранени. Бяха отстранени, тъй като не можаха да подадат оферта с ясна цена, ясни периоди за осъществяване. И останаха в търга корейците и французите ", разяснява специалистът.

" У нас всичко се случи на назад, ние непосредствено си избрахме американците, без въобще да се плануват предходните стъпки ", безапелационен бе Явор Куюмджиев.

" От там нататък стартира идващият проблем. “Уестингхаус " като компания, доста надълбоко ги почитам, само че те не могат да строят атомни централи. Те през последните 35 години имат един-единствен опит, който свърши плачевно, тъй като два пъти банкрутираха по време на строителството на една атомна централа в Джорджия, в Щатите. И по тази причина те предходната година и по-миналата година подписаха две кардинални съглашения с две световни компании: едната “Бестел " - американска компания, другата е “Хюндай " - корейска компания, които да строят централи по тяхната технология. “Уестингхаус " в тази ситуация е единствено притежател и имплементатор на личната си технология. Самото строителство би трябвало да се прави от някой различен, тъй като те не могат. От тук породи и идната драма. Доколкото има обществена информация, предприятието АЕЦ “Козлодуй-Нови мощности ", на което е предоставено да развива плана, беше провело някакъв търг. В който се бяха явили, в случай че не ме лъже паметта, четири компании. Едната е “Бестел ", другата е “Хюндай " и още две китайски компании. След провеждането на този минитърг, квази търг, препитване, не знам по какъв начин да го назовем, това дружество излиза със мнение, че единственият, който е кадърен да построи това нещо, е “Хюндай ". От там обаче Политическа партия скочиха като ужилени и споделиха, за какво единствено “Хюндай ", а не и “Бестел ". И се пробваха да го прекарат през Народното събрание да  има и “Бестел ". Само че тук стартира доста, по този начин по какъв начин да кажа, да намирисва на развалени яйца. В смисъл “Бестел " нямат безусловно никакъв опит за строителство на атомни централи, никакъв, в никакъв случай не са строили. “Хюндай " по лична технология са построили половината реактори в Южна Корея и най-последното им достижение е АЕЦ “Барака " в Обединените арабски емирства. Аз адмирирам решението на “Нови мощности ", че е определен може би най-хубавият и единственият в този съответен случай вероятен реализатор. А от там нататък за какво Народното събрание се меси в работата на предприятието и им разпорежда мениджърски задания, които те няма по какъв начин да изпълнят, не разбирам. Може би е някаква парламентарна игра. Едните отмъщават на другите, че не им пуснаха техните другари в процедурата? Предполагам, не знам ", сподели още енергийният специалист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР