Поради липса на данни за престъпление СГП прекрати разследването за

...
Поради липса на данни за престъпление СГП прекрати разследването за
Коментари Харесай

Прекратиха разследването по Барселонагейт, нито един свидетел не твърди, че Борисов е възложил сделка за имот

Поради липса на данни за закононарушение СГП приключи следствието за проведена незаконна група за покупка на парцел в гр. Барселона, Кралство Испания.

Поради високия публичен и медиен интерес и след позволение на наблюдаващите прокурори по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс Софийска градска прокуратура (СГП) дава информация за досъдебно произвеждане, формирано на 23.11.2020 година за това, че от октомври 2012 година до декември 2015 година на територията на Република България и в чужбина е работила проведена незаконна група, основана с користна цел да прави закононарушения в България и чужбина по член 253, алинея 1 от Наказателен кодекс (изпиране на пари) - закононарушение по член 321, алинея 3, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс, оповестиха от прокуратурата.

В рамките на досъдебното произвеждане са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности, в това число разпити на над 20 очевидци, измежду които някогашни магистрати, националният представител от 49-ото Народно заседание Б. Борисов и други.

В хода на следствието са събрани голям брой писмени и материални доказателства. Извършено е претършуване и изземване, направена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за следствие (ЕЗР) до Кралство Испания и Република Кипър, като след осъществяването им резултатите от същите са приобщени към делото. Събрани и оценени са голям брой документи, добити в резултат на откриване на банкова загадка, данъчна и осигурителна информация, заявления от КПКОНПИ и други.

След обширен разбор и инспекция на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по безспорен и безапелационен метод да е осъществено закононарушението, за което досъдебното произвеждане е било формирано, а точно закононарушение по член 321 от Наказателен кодекс, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на неподвижен парцел в Кралство Испания, гр. Барселона.

В показанията на очевидците не се съдържат изказвания Б. Борисов да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на договорка през март 2013 година за закупуване на неподвижен парцел в Испания – къща с прилежаща повърхност и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е дал имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат изказвания да е предоставено на различен да прикрие действителните права, както и очевидецът Борисов да е указал парцелът да бъде апортиран или да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на превод на валута за наем на различен неподвижен парцел - магазин в Барселона, Кралство Испания.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключението, че изказванията за независими дейности на Борисов, а точно, че последният бил закупил къщата в Барселона, съдържащи се в показанията на очевидците Ченалова и Бакалова, не са от темперамент да обосноват с нужната степен на решителност обвинителна теза. При техния разбор се открива, че същите не обезпечават съответна, безапелационна и непротиворечива доказателствена информация по отношение на основни детайли от състава на закононарушението по член 321 от Наказателен кодекс, а точно време /периодичност/ на неговото реализиране, както и за самостоятелни прояви на Борисов, посредством които същият да е показал своята принадлежност към проведено незаконно съдружие, за което е било формирано наказателното произвеждане. В тези им елементи показанията на коментираните очевидци са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат темперамент на съмнение и са учредени на осъществен от самите очевидци разбор на техни субективни усещания за обстоятелства и условия, които не могат да бъдат тествани в хода на досъдебното произвеждане със съответните процесуални начини. Показанията на двете свидетелки не се поддържат от другите доказателства по делото.

От направената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала придвижванията по сметките на Б. Борисов, не са били открити относими към актуалното произвеждане транзакции. От заключението на вещото лице излиза наяве, че къщата в Барселона е закупена със средства на комерсиално сдружение с предмет на активност образуване и реализиране на вътрешен и интернационален туризъм и обвързваните с него туристически услуги и други

Прокурорите откриват още, че в доказателствата по делото не се съдържа съответстваща информация за реализирани предварителни сделки от незаконен темперамент, за трайно и стабилно единодушие сред три и повече лица да правят в съгласие закононарушения по чл.253, ал.1 от Наказателен кодекс – изпиране на пари. „ В хода на наказателното произвеждане не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде изработен безапелационен извод, че неподвижен парцел е закупен с парични средства, добити от закононарушение “, се показва в постановлението на СГП. За съществуването на незаконни взаимовръзки сред група от лица - български жители, измежду които и Б. Борисов, не може да се съди и от информацията, съдържаща се в получените материали посредством Европейски заповеди за следствие до Кралство Испания и Република Кипър.

С оглед неналичието на доказателства за осъществено закононарушение прокурорите от Софийска градска прокуратура приключват досъдебното произвеждане, формирано за присъединяване в проведена незаконна група. В прокурорското разпореждане са в детайли анализирали и всички белези и условия, които по закон би трябвало да са налице, с цел да се обоснове покачване на обвиняване за незаконна група.

В хода на следствието не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде изработен единствен и безапелационен извод, че неподвижен парцел, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, добити от закононарушение. От събраните писмени, гласни и материални доказателства се открива, че придобиването на парцела за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от св. А. Чаушев е било направено по силата на контракт за мандат с комерсиално сдружение „ Т. Т. С ”. Видно от приложените писмени доказателства към съответния интервал, а точно месец март 2013 година, сдружението е разполагало с парични средства за закупуването на процесния парцел, които е придобило от комерсиалната си активност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е осъществено действие по член 253, алинея 1 от Наказателен кодекс (пране на пари) във връзка с процесния неподвижен парцел.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното произвеждане, наблюдаващите прокурори са отделили материали в настрана следствие за четири закононарушения, а точно – пране на пари по отношение на увеличение на капитала на испанско комерсиално дружество; пране на пари за преводи сред физически лица с букви Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на неподвижен парцел в Република Турция и за неизгодна договорка във връзка продажба на акции на комерсиално сдружение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР