Поради големия интерес към концерта на Максим Венгеров и след

...
Поради големия интерес към концерта на Максим Венгеров и след
Коментари Харесай

Софийската филхармония пуска билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

Поради огромния интерес към концерта на Максим Венгеров и след общителното му единодушие, Софийската филхармония пуска билети за генералната подготовка на 11 февруари oт 11 часа. Цената на билетите е 20 лв.. Това оповестяват от пресцентъра на Софийската филхармония.

Изключителният съветски цигулар и притежател на „ Грами “ Максим Венгеров и маестро Найден Тодоров ще показват музика от Дмитрий Шостакович в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ 2021. Концертът с националния ни оркестър е на 11 февруари от 19:00 ч. в зала „ България “, а билетите за него свършиха преди седмици. В програмата са включени Концерт за цигулка №1 и Камерна симфония в до минор от великия съветски композитор.

За виртуоза Максим Венгеров Първият концерт на Шостакович е един от най-великите концерти за цигулка и оркестър на всички времена. Той го дефинира като „ тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и необикновено прелъстителен за публиката “. Цигуларят е имал щастието да го разучава с един от учениците на Шостакович – маестро Мстислав Ростропович и е направил запис на композицията още на 18 години.

„ Когато е композирал творбата, Шостакович въобще не е мислил, че солистът ще е останал без мирис в края на каденцата и е написал доста изискващ край. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта сред каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за момент и да събере сили за финала. “ споделя Венгеров в особено изявление на журналиста Светослав Николов от bTV Radio Group.

Концертът на 11 февруари е трето посещение в България на Максим Венгеров и първо в акустична зала. Звездата с екстаз си спомня за предходните си изяви у нас в „ Европейски музикален фестивал “ през 2006 и 2018 година „ Обичам да изсвирвам с маестро Найден Тодоров! Прекрасен диригент, извънреден музикант и страховит човек! След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота. Той ми описа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много желая един ден да го направя! “, споделя още Венгеров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР