Поради големия брой документи за самоличност с изтичаща валидност през

...
Поради големия брой документи за самоличност с изтичаща валидност през
Коментари Харесай

Призовават варненци да не изчакват крайния срок за подмяна на личните си документи

Поради огромния брой документи за идентичност с изтичаща годност през 2020 година, от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Варна приканват жителите да не изчакват последния период за подаване на заявки. Това оповестяват от пресцентъра на полицията.

От Сектор „ Български документи за идентичност “ при ОДМВР – Варна и звената БДС към Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи уведомяват, че според Закона за българските персонални документи, подмяната на персонална карта и/или паспорт може да стане и преди приключване периода им на годност.

С оглед улеснение на административното обслужване, отбягване на струпване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявки, апелът към жителите е те да не изчакват приключването на крайния период на годност на документите им и да се възползват от опцията за предварителната им замяна.

Гражданите, чиито документи подлежат на замяна през 2020 година, могат да посетят звената „ Български документи за идентичност “ в този момент, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде доста по-натоварено.

От ОД на Министерство на вътрешните работи припомнят, че работи мярка за облекчение на режима за издаване на персонални документи, съгласно която българските жители с непрекъснат адрес на територията на региона могат да подават заявки за издаване на персонална карта и/или паспорт с елементарна услуга (до 30 дни) във всяко Районно ръководство в Област Варна, а освен в Районно ръководство по непрекъснат адрес. Получаването на готовите документи ще се прави в звената, където са подадени заявките.

Притежателите на годно уверение за дипломиран електронен автограф (КЕП), публикуван в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „ Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи “, наличен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на персонална карта и/или паспорт с елементарна услуга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР