Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и

...
Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и
Коментари Харесай

Купуваме тестове за COVID-19 без посредници

Поръчката от Европейска комисия е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи проби. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов, представен от БГНЕС.

“Ще приказвам през днешния ден още веднъж с Европейската комисия дали е допустимо към този един милион, да прибавим още половин милион от другите модификации ”, добави той. В подтекста на рекомендациите на СЗО е било решено наложително да се усили потенциалът за осъществяване на проби, а страните членки ще рапортуват на Европейска комисия за ситуацията.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да окажем поддръжка за научните проучвания, да координираме напъните и да потърсим потребни взаимоотношения в европейската научна общественост, с цел да се доближи оптималният капацитет на научните проучвания в целия Европейски Съюз. 140 милиона евро за 17 плана, в това число за ваксини. Ще работим с основните си сътрудници “, добави Бойко Борисов.

Премиерът разяснява и взетите решения, след провелото се през вчерашния ден онлайн съвещание на Европейския съвет.

Той уточни, че в точка 13 на решенията се споделя: „ Подкрепяме решителните дейности, подхванати от ЕЦБ, с цел да се обезпечат удобни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната “, оставям на умниците да разясняват ”, съобщи той и добави:

„ Призовахме водачите и Европейска комисия да форсира дейностите си в поддръжка на обезпечаването на наложително и съответно даване на здравно съоръжение в целия Европейски Съюз, което е най-належащият предпочитан въпрос. В съдействие с промишления бранш Европейска комисия ще направи обзор на запасите, производството и вноса и ще подхваща дейности за възстановяване на ситуацията. Ще работи интензивно по взаимните начинания за публични поръчки за бавене на персонални защитни средства и консумативи за проби. Отправяме искане към Европейска комисия да проучим способи за ускорение на процедурите в това отношение “, добави министър-председателят.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР