Поръчителите на хакерските атаки на Националната агенция за приходите (НАП)

...
Поръчителите на хакерските атаки на Националната агенция за приходите (НАП)
Коментари Харесай

Службите подозират, че българи стоят зад атаката срещу НАП

Поръчителите на хакерските офанзиви на Националната организация за приходите (НАП) са българи, сподели в сряда представителят на организацията Росен Бъчваров. Преди ден полицията е арестувала 20-годишен експерт, който работи в компания за киберсигурност. Той е обвинен като съпричастен към хакерската офанзива, само че службите към момента изследват кои са главните реализатори и поръчителите.

Човек, който се показва за причинител на кражбата на данни от Национална агенция за приходите, разгласи, че е руснак, който е женен за българка. Властите обаче не хващат религия на тази версия.

" Има много основателни съмнения, че второто писмо, в което се твърди, че създателят е руснак, не е от същинския причинител на офанзивата ", споделя представителят на Национална агенция за приходите. Той изясни, че следствието продължава и службите към този момент са удостоверили единствено обстоятелството за външния неоторизиран достъп до сървърите на Национална агенция за приходите.

" Не изключваме алтернатива вътрешен човек да е оказал помощ на хакера, само че по всичко проличава и всички доказателства досега сочат външна интервенция. Външна интервенция посредством една от електронните услуги на Национална агенция за приходите ", споделя Росен Бъчваров пред бТВ.

Според него е малко евентуално някой вътрешен човек да е имал достъп до откраднатите данни, тъй като те се намират на тъкмо несъмнено място и в специфичен масив. Национална агенция за приходите има информация кой е имал разрешен достъп до тази информация поради персоналните профили на чиновниците на Национална агенция за приходите и правата им за достъп до избрани данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР