Популярността на Риши Сунак в най-ниската си точка след обявяването на нетната нула

...
Проучването сред повече от 2000 възрастни между 21 и 22
Коментари Харесай

Проучването сред повече от 2000 възрастни между 21 и 22 септември показа, че мнозинството британци имат неблагоприятно мнение за г-н Сунак, което се покачва от 67% в края август до 68%.

Politics Live: Keir Starmer дава първи отговор след разкрити коментари на ЕС

Само 23% казаха, че имат положително мнение за министър-председателя, спад от 26% преди лятото, когато неговият нетен рейтинг на благосклонност беше -41.

Въпреки че г-н Сунак може би се е надявал да получи някаква полза от своя нетен нулев обратен завой - който той твърди, че ще спести пари на семействата - репутацията му сред торите гласоподавателите остава на практика непроменени (те продължават да са разделени по отношение на лидера на партията, с 48% до 47%), както и с гласоподавателите на лейбъристите (които продължават да го харесват изключително много, с 90%).

Въпреки това, популярността му удари особено много сред гласоподавателите на Либералните демократи, като само 12% казват, че имат благоприятно мнение - спад от повече от половината от края на август, когато цифрата беше 25%.

Дали Риши Сунак "отхвърли" нетните нулеви мерки - или дори не бяха политики?

Сунак „играе политика“ по отношение на климата?

Благосклонността на Стармър също спада

Непопулярността на г-н Сунак обаче не е от полза за лидера на лейбъристите сър Кийр Стармър, като 30% имат положително мнение за него, спад от 35% в края на август.

Отделно проучване на IPSOS показа, че две трети от обществеността не смятат, че Обединеното кралство ще изпълни ангажимента си да достигне нетна нула до 2050 г., дори преди г-н Сунак да направи множество промени за това как да стигнете до там.

След обявяването 48% казаха, че вече са още по-малко уверени, че целта ще бъде постигната.

Анкетираните обаче бяха почти поравно разделени по отношение на това дали смятат, че г-н Сунак е взел правилното решение относно нетната нула, като 47% казват, че е направил, а 46% казват, че не е направил.

Сунак „се изправя пред балансиране“

Гидеон Скинър, ръководител на политиката за Обединеното кралство в Ipsos, каза, че това показва, че г-н Сунак е „изправен пред балансиращ акт“, за да убеди обществеността, че „той все още приема климатичните промени сериозно, като същевременно обръща внимание на опасенията относно разходите за живот“.

В реч от Даунинг стрийт в сряда г-н Сунак настоя, че все още е ангажиран със законовата цел за достигане на нетно нула до 2050 г., въпреки отлагането на крайния срок за постепенно премахване на газовите котли и бензиновите автомобили, като същевременно отмени целите за енергийна ефективност за наемодатели.

Той каза, че политиките рискуват да добавят допълнителни разходи за физическите лица и неговите промени означават постигане на нетната нула по „прагматичен“ начин.

Въпреки това групи за опазване на околната среда и лидери в индустрията го обвиниха в извеждайки „фалшив аргумент“, казвайки, че зелената енергия е по-евтина за домакинствата и ще насърчи работните места и инвестициите.

Прочетете повече:
Ще ме засегнат ли закъсненията в политиката за нулева нетна енергия?
Какъв е напредъкът Премиерът постига петте си цели?

Правителствената комисия по изменението на климата също каза, че е „пожелание“ да се каже, че Обединеното кралство все още е на път да достигне нетна нула до 2050 г. краен срок.

Депутатите от торите са разделени, като някои виждат отмяната на скъпите зелени политики като печеливш глас, а онези от екологичното крило се притесняват от въздействието върху инвестициите и международната репутация на Обединеното кралство по отношение на политиките за климата.

Въпреки че г-н Сунак отрече да действа политически, промяната в политиката се разглежда като част от по-широк опит за създаване на разделителни линии с лейбъристите преди следващите общи избори.

Лозунгът на годишната партийна конференция на торите е „дългосрочни решения за по-светло бъдеще“ – давайки представа за това, което предстои.

След обявяването на нетната нула беше съобщено, че г-н Сунак иска да премине към система за бакалавърски изпити за A -Ученици на ниво и забрана на тютюнопушенето за следващото поколение - макар че последното е нещо, което лейбъристите също казаха, че ще разгледат.

На нетната нула лейбъристите казаха, че ще обърнат забавянето на забраната на бензиновите автомобили и своевременно ще изложи позицията си относно газовите котли.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР