Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде интервю

...
Популярният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов даде интервю
Коментари Харесай

Георги Атанасов: Душманите на ЦСКА имат тежък комплекс от Гриша Ганчев

Популярният състезателен публицист и политически анализатор Георги Атанасов даде изявление за ТОПСПОРТ , в което приказва за ЦСКА и настоящите тематики в българския футбол.

Жоро, здравей. Да поговорим първо за отминалото Вечно дерби. ЦСКА надигра Левски по безапелационен метод и победи единствено с 2:0. Коментарът ти за този мач?

- Емоциите от дербито още не са отминали. ЦСКА умерено, изрично и професионално направи най-хубавата си продукция през сезона точно против Левски. Но дано да бъдем реалисти и честни в оценките. Защото следя един килнат фокус към ЦСКА. След мача на мачовете в България незабавно се появиха дежурните папагали, които не стопираха да повтарят какъв брой слаб бил Левски. Видите ли, успеха на ЦСКА била незначителна. Съперникът се показа съгласно опциите си. Все едно в този момент в Италия да омаловажат триумфа на Аталанта с недобра игра от страна на Ливърпул. Това няма по какъв начин да се случи. Срещу ЦСКА отново започнаха плитки провокации. Когато " сините " губят, не стопират да се сипят хвалби за играта им, за духа им... Пише се и се приказва по какъв начин създавали положения, само че нямали късмет, по какъв начин резултатът не бил значим. В същото време, тези " естети " търсят под вола теле след Вечното дерби, в опит да неглижират успеха на ЦСКА. Представяте ли си какви дитирамби щяха да бъдат, в случай че Левски беше победил с 2:0? Щеше да се прокламира тезата по какъв начин това е продължение на плана на Станимир Стоилов. Да, ЦСКА изигра добър мач и можеше да победи даже с 5:0. Но, с оглед, че на терена бяха чужденци, това 2:0 на тях им стига. Важна им е успеха, а не да громят, тъй като историческите нюанси не ги вълнуват изключително доста. Такава е настройката им, те желаят просто да си свършат работата и да стигнат до триумфа. Жалко, че тази победа няма по какъв начин да стигне за купа на България. Няма по какъв начин с 2-3 мощни мача на сезон - този против Левски, против Локомотив в Пловдив и Ботев (Пловдив), да бутнеш от трона феодалния първенец и да разрушиш монопола му, който е добре проведен на всички равнища.

Не е ли срамна позицията на Наско Сираков, че не желае отсега нататък гостуваща аудитория по време на Вечното дерби? Днес ЦСКА разгласи публично тъкмо противоположното - че този мач е за почитателите и те би трябвало да продължат да бъдат на трибуните.

- Естествено, че позицията на Сираков е срамна! Години наред се кичат с прозвището " тим на народа ". Слагам специфични кавички на това название. Убеден съм, че рационалните " сини " почитатели не споделят мнението на Наско Сираков и нищо чудно да има продължение на банера " Наско вън! ", който стои на " Герена ". Да, по време на Вечното дерби се случиха неприемливи неща. Но не и нещо по-различно от това, което следим съвсем на всички места в Европа. Да не приказвал за други континенти... За благополучие, ние още сме надалеч от изстъпленията в прилежащите Гърция и Турция. Това предложение на Сираков би била радикална и несъответстваща мярка. Важно е да се разбере и дали той засяга единствено мачовете против ЦСКА или всичките дербита. Ако приказва за всички дербита, това ще бъде още едно доказателство, че Левски се е трансформирал във филиал на Делиормана, за което неотдавна писа и огромният почитател на " сините " - Васил Колев. Защото това ще е следващ коз на 14-годишния план против ЦСКА - в случай че няма гостуваща агитка в Разград. Това ще е още един бонус за монополния отличник против своя единствен съперник. Защото на всички е ясно, че единствено " армейците " са конкуренция на Лудогорец. Да се върна на Вечното дерби. Видяхте Наско Сираков и Георги Иванов един до друг в ложата. Тази картинка навежда на мисли за организацията преди Конгреса за нов президент на БФС. Първите седмици, откакто беше определен Гонзо, приказват, че той е клубен президент, облечен в национална одежда. За това приказват и думите му след края на мача Левски - ЦСКА. Иванов размаха пръст единствено на " алените " почитатели. Все едно единствено те са нарушили разпоредбите по някакъв метод. Не сподели нищо за " сините ", което също хвърляха ракети, а и се сбиха между тях в Сектор " А ". Статуквото се прегрупира, а задачата е да продължи помощта към Делиормана. И всички да бъдат против ЦСКА. Когато пък Левски, се посъвземе, ще пристигна и неговият ред да е първенец. Това е стратегическата скица за тези два тима.

Добре или зле е за ЦСКА, че треньорът Нестор Ел Маестро остана отпред на тима след загубата от Локомотив ( Пловдив) в София?

- Няма по какъв начин сериозен клуб да прави промяна на треньора в края на сезона. Още повече, че предстоят две борби за място на финала за Купата на България. Този трофей се остава действителна цел за ЦСКА. След отличния мач против Левски, Ел Маестро получава доверие от страна на управлението да остане до края на сезон. След това ще се тегли чертата, ще се направи равносметка на резултатите през сезона и ще се реши дали той да продължи отпред на ЦСКА или ще бъде различен експерт.

Само продобиване на Купата ли ще избави сезона на ЦСКА?

- С оглед разликата в класирането от 9 точки в интерес на тима от Делиормана и спокойните им пролетни воаяжи, като този против Ботев в Пловдив, с оглед съдийските решения, репресията с картони против ЦСКА и пропиляните от " алените " точки през есента, купата към днешна дата е мираж. Така че точно Купата на България би бил връх през този сезон. През предишния на ЦСКА не стигна една дузпа. Но феодалният хегемон може да бъде свален единствено, в случай че съперникът му е на 100% във всеки мач. Лудогорец го кара по-лежерно през есента, когато играе и в Европа. Трябва ЦСКА да е съвършен точно през първия полусезон. Да натрупа 7-8 точки преднина и да ги брани напролет. Като си напомним издънките против Хебър, Славия, Черно море и Арда - единствено равенства, само че 3 от тях на " Армията ", ето ти ги тези 8 точки, за които приказвам.

Следиш ли протичащото се на стадиона?

- Да, несъмнено. Пронизва ме носталгия, тъй като съм стъпил на този стадион още като дете, в средата на 60-те години на предишния век. На " Армията " сме имали безчет незабравими мигове. Но задачата е ЦСКА да има нов и съвременен стадион. Оптимист съм, че това ще се случи и е значимо за бъдещето на тима.

Загатна го, само че по какъв начин ще коментираш в действителност безумните жълти картони, които не стопират да се демонстрират на " армейците "? Официалното предизвестие за Амос Юга против столичния Локомотив беше цялостна подигравка...

- Не е за първи път, няма да е и за финален. Съдиите са добре насочени накъде духа вятърът и нямат потребност от спомагателни указания. Това с жълтите картони е една тиха принуда и инструкция. Помним по какъв начин се държаха и с Каранга по време на първия му интервал в ЦСКА. Как беше обиждан на расова основа, а той отнасяше санкции. Виждаме и зверските влизания против футболисти на ЦСКА, след които не следва нищо. Играчи на " армейците " са непрекъснато с контузии. А в това време точно те са с най-вече картони и наказания. Дори, когато ЦСКА е хазаин в изцяло спокоен мач, отново се демонстрират скандални картони. А това тежи доста, изключително в края на сезона.

За край на диалога ни, видя ли следващите спекулации, че Гриша Ганчев щял да се отдръпва от ЦСКА?

- Не съм сюрпризиран от продължаващия сериал с провокации в медийното пространство, и освен, против ЦСКА. Това продължава към този момент 3 десетилетия. Душманите на ЦСКА имат тежък комплекс от Гриша Ганчев. Тяхна детска фантазия е ЦСКА да бъде премахнат, да изчезне. Никога няма да му простят, че той избави клуба, че го върна на картата в Европа и действително, че това е единственият съперник на феодалния първенец от Делиормана. Тази душмани са пробити от завист против ЦСКА и Ганчев. Защото знаят, че единствено ЦСКА и той могат да върнат нормалността във футбола ни. Те не желаят това. Не мога даже да си показва ужасът им, когато видят Гриша Ганчев да прерязва лентата на новия стадион " Българска войска ". Целта им да тровят ситуацията в ЦСКА с сходни намеци няма да бъде увенчана с триумф.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР