Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания

...
Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания
Коментари Харесай

Владетелите на Средновековната българска империя: Проф. Николай Овчаров с нова книга за българските царе

Популярният български археолог проф. Николай Овчаров, прочут със своите изследвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав, ни повежда на ново странствуване из българската история с първокласното издание " Великите владетели на Второто българско царство ".  Книгата следва да излезе на пазара на 15 март, а формалното ѝ показване ще се състои на 20 март 2024 година от 18:00 ч. в Sofia Hotel Balkan (бившият хотел Шератон – бел. ред.).

Проф. Николай Овчаров назовава крепостта " Северния Перперикон "

„ Книгата е писана съвсем четвърт век. Първата глава излезе през 2000 година и беше отдадена на цар Калоян и на неговите победи против Четвъртия кръстоносен поход. Изследвам Второто българско царство. Излязоха книги за Иван Шишман, за Иван Александър. В края на краищата успяхме да издадем тази обща книга, която включва всички български владетели от края на XII в. до началото на XV век. Акцентът е върху шестима “, изясни в предаването „ Тази заран “ проф. Николай Овчаров.

Снимка: bTV

„ В началото на книгата изяснявам за какво споделям Българската империя. Това не е патриотарство. „ Царство “ е славянския превод на думата „ империя “. Когато българските царе си пишат с папата или някой различен, в отговорите на латински език се споделя „ император на България “. България е империя доста преди Русия да стане империя при Иван Грозни през XVI век. Трябва да знаем нашата славна история “, добави той.

По думите му България е тръгнала от нулата след рухването на желязната завеса

„ Между кориците на книгата има голям брой потребни неща и за актуалните ръководещи, стига да знаят по какъв начин да четат. В общи линии имам език, с който мога комплицираните обстоятелства да ги покажа пред хората, които не са експерти. В тази книга приказват обстоятелствата, тъй като особено за този интервал има доста летописи, които ми разрешиха да включа цели разговори, които са достоверни от своето време “, акцентира проф. Николай Овчаров.

Снимка: bTV

„ Има двама владетели, които са от така наречен „ противоречиви “ – Константин Тих и Иван Шишман. Оказва се, че Иван Шишман става васал, само че не дава армия за Османската войска като заплаща за това с живота си. Константин Тих е един български цар, който е управлявал в продължение на 20 години. Той е роден в Скопие. Баща му е измежду най-известните скопски боляри. Този цар, за който основно знаем, че е погубен от Ивайло при неговия протест, той стабилизира България. Колкото и да е необичайно, през Средновековието има същите процеси – инфлация, обезценка. Сигурно и ротация, само че по различен метод е ставало. Монетите се орязват, че стават толкоз мънички, че не могат да се употребяват. Константин Тих преодолява рецесията след гибелта на Иван Асен II, отсичайки над 4 милиона монети “, добави археологът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР