Популярната американска поговорка гласи, че една ябълка на ден държи

...
Популярната американска поговорка гласи, че една ябълка на ден държи
Коментари Харесай

Едно яйце на ден може да направи чудеса със здравето ви

Популярната американска сентенция гласи, че " една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен ", само че май ще се наложи да сменяем ябълката с яйце.

Ново огромно проучване на китайски учени си е сложило за цел да откри връзките сред консумирането на яйца и профилактиката на заболявания на сърдечната система. Включени били към половин милион души на възраст сред 30 и 79 година, оповестява Business Insider.

13% от участниците декларирали, че ядат яйца всеки ден, а 9 на 100 - че в никакъв случай не го вършат или най-малко доста рядко. 84 000 души имали проблеми със сърцето, а 5103-ма били претърпели удар или инфаркт.

Резултатите на изследването демонстрират, че хората, консумиращи яйца всекидневно, са застрашени в доста по-малка степен от заболявания на сърдечната система. Рискът бил с 18% по-нисък. За хората, които хапвали по пет яйца на седмица, пък било открито, че рискът от исхемична болест на сърцето е с 12 на 100 по-малък.

В предишното яйцата бяха отричани от поддръжниците на здравословното хранене поради холестерола. Но скорошни изследвания потвърдиха, че те в действителност оказват помощ за повдигането на " положителния " тип холестерол, който е значим съставен елемент от клетките и даже оказва помощ на кръвта да се отърве от " неприятния " тип.

Яйцата също по този начин са богати на протеини, витамини и биоактивни съставки като фосфолипиди . Едно яйце съдържа и 35% от нужната дневна доза на холин (витамин В4), който оказва помощ за предотвратяването на заболяването Алцхаймер.

Поради всички тези изгоди учените настояват, че яйцата би трябвало да станат незаменима част от диетата на всеки, който желае да се храни здравословно.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР