Известен иракски TikToker бе прострелян смъртоносно в Багдад на фона на репресии срещу LGBTQ общността

...
Популярна иракска личност от TikTok беше застреляна в понеделник в
Коментари Харесай

Популярна иракска личност от TikTok беше застреляна в понеделник в Багдад, каза източник от иракските служби за сигурност пред CNN.

Известна в социалните медии като „Noor BM“, 23-годишната Noor Alsaffar имаше над 370 000 последователи общо в Instagram и TikTok. Алсафар публикува най-вече кратки видеоклипове, показващи рокли, прическа и грим, често танцуващи на музика. След новините за стрелбата много публикуваха коментари, оплакващи смъртта на Алсафар. Някои други го приветстваха, прославяйки човека, който е стрелял.

Източникът от сигурността на Ирак каза пред CNN, че „е започнало разследване“, говорейки при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да говорят с медиите. „Починалият е откаран в отдел „Съдебна медицина“.

Халед Алмехна, говорител на иракската полиция, описа атаката като „криминален инцидент“ във вторник, добавяйки, че ще предостави „важни актуализации“ по-късно.

Иракско национално знаме се вижда близо до иракското посолство преди демонстрация в Стокхолм, Швеция, 20 юли 2023 г. Иракско национално знаме се вижда близо до иракското посолство преди демонстрация в Стокхолм, Швеция, 20 юли 2023 г. Кайса Расмусен/ТТ новинарска агенция/Ройтерс

Убийството идва, когато Ирак предприема мерки срещу изразяването на ЛГБТК и се опитва да го криминализира в закона. Въпреки че да бъдеш queer не е изрично забранено от сегашното иракско законодателство, ЛГБТК хората често са обект на неясни морални клаузи в наказателния кодекс.

Преди стрелбата Алсафар се сблъска с онлайн малтретиране, както и с въпроси относно сексуалността и пола. В интервю за иракския канал Al Walaa през 2020 г. Алсафар каза: „Не съм трансджендър и не съм гей. Нямам други тенденции, аз съм само кросдрессър и модел. Алсафар се идентифицира като мъж, който е работил като модел и гримьор.

Алсафар говори във видеоклипове за изправяне на заплахи в социалните медии относно избора на тоалет.

В интервю в YouTube през 2021 г. с иракския блогър Самир Джермани, Алсафар каза: „Предпазлив съм, но не се страхувам“ в отговор на въпрос относно външния вид на TikToker.

Иракската група за защита на правата на ЛГБТК, IraQueer, публикува за смъртта на Алсафар, добавяйки хаштагове #Transphobia и #MuderOfTransPeople в X, известен преди като Twitter.

Протестиращите се катерят по ограда, докато се събират близо до шведското посолство в Багдад часове след като посолството беше щурмувано и подпалено преди очакваното изгаряне на Корана в Стокхолм, в Багдад, Ирак, 20 юли 2023 г. REUTERS/Ahmed Saad Протестиращите се катерят по ограда, докато се събират близо до шведското посолство в Багдад часове след като посолството беше щурмувано и подпалено преди очакваното изгаряне на Корана в Стокхолм, в Багдад, Ирак, 20 юли 2023 г. REUTERS/Ahmed Saad Ахмед Саад/Ройтерс

Нов закон беше предложен в иракския парламент, който изрично криминализира гей секса, транссексуалното изразяване и други форми на LGBTQ поведение. Ако бъде приет, той ще наказва еднополовите връзки със смъртно наказание или доживотен затвор, ще наказва „насърчаването на хомосексуализма“ с минимална присъда от седем години и ще криминализира „имитирането на жени“ с присъда до три години.

Насилието и дискриминацията срещу ЛГБТК хората в страната са се увеличили значително през последните месеци, твърдят правозащитни организации. Страната стана свидетел на протести, предимно от привърженици на шиитски мюсюлмански фракции, изгарящи знамето с дъгата в отговор на неотдавнашното изгаряне на Корана в Швеция и Дания. HRW казва, че насилието срещу LGBTQ хора в Ирак „рутинно се посреща безнаказано“.

През август иракският медиен регулатор забрани термина „хомосексуалност“ във всички традиционни и социални медийни платформи, изисквайки вместо него да се използва терминът „сексуално отклонение“.

Правозащитните групи осъдиха нарастващите репресии срещу LGBTQ общностите в Близкия изток, включително това, което Human Rights Watch установи, че е дигитално насочване въз основа на онлайн активност.

Онлайн насочването често е последвано от екстремни наказателни мерки, включително произволно задържане и изтезания, каза организацията за защита на правата през февруари след проучване на нарушенията на правата на ЛГБТК в Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Тунис.

Еяд Курди, Мостафа Салем и Селин Алхалди от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР