Популяризирането на винено- кулинарните дестинации по поречието на реките Струма

...
Популяризирането на винено- кулинарните дестинации по поречието на реките Струма
Коментари Харесай

Развиват винено-кулинарния туризъм в Югозападна България

Популяризирането на винено- кулинарните дестинации по поречието на реките Струма и Места бяха разисквани през днешния ден в Банско сред представители на министерствата на туризма и земеделието и бизнеса в района. Срещата беше първата от общо шест, които ще се проведат в границите на плана „ Сподели България ". До момента са избрани общо 12 винено- кулинарни дестинации, които ще показват страната ни. Те включват близо 50 общини и над 100 туристически обекта.

Идеята на план е страната ни да се разпространява като туристическа дестинация. Според специалисти в последните няколко години у нас се развива винопроизводството, като от ден на ден са модерните винарни. Освен това се е нараснал и износът на винo, като за 2017 година са продадени в чужбина 62 милиона литра българско винo. В плана общините, които са включени в долините на реките „ Струма ” и „ Места ” са Кюстендил, Благоевград, Сандански, Мелник, Разлог, Гоце Делчев, Банско, Хаджидимово. Райони, които са известни с обичайните си храни и виновност.

В плана в долините на Струма и Места има включени 9 общини и щебъдат показани 15 туристически дестинации. Целта е да се
разпространяват родните виновност и обичайните за другите региони храни.
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Регистрираните обекти за вино произвеждане са 37 в тези две долини. Като повече от половината са ново построени мазета.

Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозята и виното: В България има регистрирани 54 виновност със предпазено название. В Европейски Съюз сме на 8 място по регистрирани наименования.
Министърът на туризма Николина Ангелкова сподели, че чака сред 10 и 15 % растеж на туристите почивали в зимните курорти у нас. Допълни още, че има интерес и от други страни към плана „ Сподели България ".
Николина Ангелкова: Дойде и предложение от съветския министър на туризма въз основата на тези 12 винено-кулинарни направления да
създадем маршрут черноморски винено- кулинарен.
Винопроизводители от региона на Сандански и Петрич упорстват да бъдат учредени локални организации, в които да вземат участие и представители на бизнеса.
Кирил Котев, кмет на Сандански: Да има веднъж лого на на министерствата и второ на района, от което локалните производители да разрешават даден винопроизводител да продава неговото вино под тази марка и не. И в случай че наруши качеството да има право да му се лишава правото за избран интервал от време да предлага под това лого.
Винено-кулинарните дестинации ще бъдат публично оповестени в края на годината.

Според специалисти посредством плана ще се даде опция на българските артикули да доближат до повече консуматори и родните производители да станат конкурентоспособни. Дестинациите, които са препоръчани в плана „ Сподели България ” към момента не са дефинитивни, споделиха и от двете министерства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР