Популярен кореноплоден зеленчук от семейство Apiaceae, морковите са невероятни. Може

...
Популярен кореноплоден зеленчук от семейство Apiaceae, морковите са невероятни. Може
Коментари Харесай

5 здравословни ползи от морковите

Популярен кореноплоден зарзават от семейство Apiaceae, морковите са невероятни. Може да ги консумирате сурови като лека закуска или в салати, добавени в супи и гарнитури даже и към торта и кекс. Ползи от морковите има доста, само че най-хубавите от тях ще обсъдим в тази публикация.

Въпреки че множеството от вас свързват морковите с техния блестящо оранжев цвят, истинските моркови били жълти и лилави. Най-често употребяваната част от растението е коренът, макар че стъблото и листата също са годни за консумация и се употребяват в някои елементи на света като билка или листа за салата.

Морковите са значим източник на диетични каротини и имат скъп принос за потребностите ни от витамин А.

Моркови – хранителни стойност

Порция от 80 г моркови (сурови) обезпечава:

  • 27 kcals/117KJ
  • 0,4 г протеин
  • 0,3 г мазнини
  • 6,2 г въглехидрати
  • 3,1 г фибри
  • 142 мг калий
  • 2 мг витамин C

Топ 5 изгоди от морковите

Нека се срещнем по-детайлно с 5-те най-хубави изгоди от морковите.

1. Богат източник на диетични каротеноиди

Както подсказва името им, морковите са богати на растителни съединения, наречени каротеноиди – тези съединения се натрупват в корена, частта, която най-вече обичаме да ядем.

Около 80% от каротините в морковите са тип, наименуван бета-каротин, и постоянно се назовават провитамин А, тъй като ние ги трансформираме във витамин А в червата си.

По-голямата част от тези каротеноиди са във външната част на корена, а не в сърцевината. Каротеноидите играят значима роля за зрението.

Каротеноидите също оказват помощ за поддържането на добре функционираща имунна система, значими са за здравето и стареенето на кожата и поддържат лигавиците ни във значими области като дихателната система.

Интересното е, че когато готвим моркови посредством печене, скара или микровълнова фурна, можем да подобрим или най-малкото да запазим наличието им на каротеноиди. Пюрирайте прибавете малко лой или масло и ще увеличите способността си да усвоявате още повече наличието на провитамин А.

2. Може да поддържа салдото на холестерола и здравето на сърцето

Морковите са източник на фибри, както и защитни растителни съединения, в това число каротеноиди, както и витамин С, всички от които способстват за отбрана на сърцето. Трябва да се означи, че морковите наподобява оказват помощ за смяна на усвояването на холестерола и вследствие на това могат да подобрят холестеролния баланс.

Вижте още:

Въпреки това, огромна част от тези доказателства са извлечени от изследвания върху животни и са нужни повече изследвания при хора, преди да може да се потвърдят тези изгоди от морковите за отбрана и здравето на сърцето.

3. Може да оказват помощ за намаляване

С ниско наличие на калории и добър източник на фибри, проучванията демонстрират, че включването на зеленчуци, като моркови, във вашата диета оказва помощ за увеличение на възприятието за задоволеност.

Въпреки това някои хранителни режими за намаляване, като диета с ниско наличие на въглехидрати, поучават избягването на морковите, тъй като те способстват повече в метода на елементарни въглехидрати. Този метод подценява другите изгоди от морковите и обстоятелството, че когато се употребяват в цялата им форма, структурата, фибрите и високото наличие на вода в морковите оказват помощ за ограничение на апетита, до момента в който естествената им наслада може да бъде потребна при понижаване на други захари в диетата.

4. Може да понижат риска от рак

Тъй като са богати на защитни растителни съединения, в това число каротеноиди, хлорогенова киселина и фалкаринол, потреблението на моркови понижават риск от рак, само че доказателствата в поддръжка на това са неубедителни.

Асоциациите може да се дължат на обстоятелството, че морковите се харесват от хора, които са по-склонни да се хранят здравословно, с огромно многообразие от зеленчуци.

5. Може да поддържа здравето на червата

Проучване при млади дами, които ядат задоволително моркови, с цел да си доставят 15 г фибри дневно за интервал от три седмици, оповестява, че фибрите са мощно ферментиращи.

Освен това изследванията удостоверяват, че зеленчукът има пребиотична роля, което значи, че фибрите са добър източник на гориво за потребните бактерии, които живеят в червата. Много от тези чревни бактерии създават късоверижни мастни киселини, които имат изгоди освен за червата, само че и за нашето здраве като цяло.

Безопасни ли са морковите за всички?

За множеството хора и като част от уравновесена, здравословна диета, морковите нормално се смятат за безвредни, в случай че нямате алергия към тях. Изглежда, че алергията към моркови е по-вероятна в елементи от Европа, в сравнение с другаде по света и може да бъде обвързвана с кръстосана реактивност на полени и храни.

Консумирани в остатък, морковите могат да доведат до положение, наречено каротинемия, при което кожата придобива жълтеникав тип. Приемът на към 1 кг дневно изцедени или сурови моркови също се свързва, в редки случаи, с неутропения (намалено равнище на белите кръвни клетки) и аменорея (прекратяване на менструацията).

Така, че изгоди от морковите има, само че би трябвало да ги консумирате умерено!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР