Популистката партия на чешкия премиер Андрей Бабиш печели лека преднина

...
Популистката партия на чешкия премиер Андрей Бабиш печели лека преднина
Коментари Харесай

Управляващата партия в Чехия има лека преднина на изборите за Сенат

Популистката партия на чешкия министър председател Андрей Бабиш печели лека преднина пред опозицията в изборите за Сенат (горната камара на парламента) и локални органи на властта в Чехия, които се организираха през днешния ден. Това сочат предварителни резултати, представени от ДПА.

Политическо придвижване Действие на недоволните жители (АНО) на Бабиш има близки резултати с опозиционната Гражданска демократична партия (ГДП), съгласно резултатите от една трета от изборните региони. АНО може да изпрати в Сената 12 претенденти, а ГДП - 10, съгласно по-ранни прогнози. Чешката социалдемократическа партия, младши сътрудник в съдружното държавно управление, наподобява е претърпяла тежки загуби. Партията се бори да резервира 13-те си места в Сената, само че съгласно частичните резултати има действителен късмет да задържи едвам 5. Ще бъде възобновен съставът на една трета от горната камара на чешкия парламент - 27 от 81 места, като е вероятен балотаж идната седмица.

Изборите се правят оценка като значим тест за АНО, която през юли подписа съглашение за делба на властта, с цел да образува съдружно съглашение. Право на глас имат към 8,4 милиона души. Изборите ще дефинират и състава на над 6000 градски и общински съвета.

По предварителни оценки изборната интензивност е към 45 %. Заради комплицираната изборна система на страната публични резултати се чакат едвам на следващия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР