Популистката формация Възраждане е внесла предложение за промяна в Закона

...
Популистката формация Възраждане е внесла предложение за промяна в Закона
Коментари Харесай

Копейките внасят закон: Циганчетата да повтарят класовете колкото си искат

Популистката групировка " Възраждане " е внесла предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение, с което се планува връщането на опцията учениците от втори до четвърти клас да повтарят образователната годината, в случай че не са покрили минималните критерии. Сред вносителите е водачът на Костадин Костадинов и още 22-ма депутати от групировката.

Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще минават единствено първолаците и ще се ускори контролът върху усвоените познания в начална степен.

Вносителите завоалирано показват групата възпитаници, поради които желаят смяната, а точно - от ромския етнос: " По този метод (като не се повтаря класа до четвърти клас включително) начално обучение получават възпитаници, които не са покрили минималните държавни просветителни условия. Това е изключително особено за децата билингви от фамилии, които нямат нужда да образоват децата си. В прогимназиален стадий тези деца, които не са усвоили минимума от познания в начален курс, се самоизключват от просветителния развой поради неналичието на обикновени познания и умения, което постоянно се трансформира в причина останалите възпитаници от съответния клас да намалят своите резултати. "

Според депутатите повтарянето на клас щяло да спомогне за асимилиране и затвърждаване на нужните познания и умения от учениците и щяло да ги ангажира по-силно с просветителния развой. Като изключение от посочения модел се слагат учениците от първи клас, защото спецификата на възрастта изисква време за преход и акомодация от предучилищната към учебната среда. За тези възпитаници се провежда наложително в допълнение образование по време на лятната почивка. При нужда то може да продължи и през идната образователна година, планува законопроектът.

Друга основна смяна в законопроекта е цялостното унищожаване на противоречивата препоръка на педагогическия личен състав, която породи огромно неодобрение у учителското съсловие през последните години. От " Възраждане " акцентират, че заложеното атестиране е официална, повърхностна и изцяло непотребна процедура.
Според " Възраждане " просветителната система се нуждаела от нова посока на основата на създаване на национално съзнание и самочувствие у най-младите българи.

Третата смяна е въвеждане на 5-годишен мандат за шефовете в държавните и общинските учебни заведения. Това е от дълго време желана смяна и въпросът пред въвеждането ѝ е не дали мандатността ще е потребна, а по-скоро по какъв начин да се разпишат детайлно разпоредбите, с цел да може хем да няма бетонирани за постовете си слаби шефове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР