Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и

...
Популацията на земни пчели в световен мащаб рязко намалява и
Коментари Харесай

Учените са шокирани от резкия спад в популацията на земните пчели

Популацията на земни пчели в международен мащаб внезапно понижава и това шокира учените, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Земните пчели в Европа са намелил със 17 % в два интервала - от 1901 до 1974 година и от 2000 година до 2014 година За същите интервали спадът в популацията в Северна Америка е фрапантен - 46 на 100.

" Не можехме да повярваме, че спадът е толкоз нечовечен за по този начин къс интервал от време ", сподели Питър Соройе, началник на проучването и докторант в университета на Отава. Той сравнил седем пъти данните за Северна Америка, с цел да е сигурен в точността им. Когато в началото видял числата, заподозрял печатна неточност.

Намаляването на популацията на земните пчели се свързва с потреблението на пестициди и с намаляването на естествения им хабитат поради смяната в предназначението на земята.

Климатичните промени утежняват ориста на земните пчели, сподели Соройе. Те са по-големи от пчелите, не създават мед, само че са доста значими за опрашването и размножаването на растенията. Пчелите играят основна роля за производството на здрава годишна продукция и семена за три четвърти от зърнените храни, с които се изхранват хората, сочат данни на Организация на обединените нации. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР