Популацията на западните пеперуди монарх, зимуващи по крайбрежието на Калифорния,

...
Популацията на западните пеперуди монарх, зимуващи по крайбрежието на Калифорния,
Коментари Харесай

Популацията на западните пеперуди монарх в Калифорния се възстановява

Популацията на западните пеперуди монарх, зимуващи по крайбрежието на Калифорния, се възвръща за втора поредна година след внезапен спад през 2020 година, съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки това броят на оранжево-черните инсекти към момента е доста по-нисък спрямо милионите, които се скупчваха по дърветата от окръг Марин в Северна Калифорния до окръг Сан Диего на юг през 80-те години на предишния век.

Доброволци, посетили техни местонахождения в Калифорния и Аризона към Деня на благодарността, са преброили над 330 000 пеперуди - най-големият брой за последните шест години. Това е обещаващо възобновяване, откакто годишното зимно броене през 2020 година регистрира по-малко от 2000 инсекти от застрашения тип. През 2021 година са преброени 247 000 пеперуди монарх.

" Мисля, че имаме мотив за празнуване. Наистина е вълнуващо ", споделя Ема Пелтън от Xerces Society, екологична организация с нестопанска цел, която се концентрира върху опазването на безгръбначните животни. " Всички бяхме доста облекчени предходната година, когато имахме към 250 000 пеперуди, и да забележим, че въпреки и с малко, броят им тази година се е нараснал, е в действителност добър знак, че имаме втори късмет ", добавя тя. 

Пелтън споделя още, че не е ясно за какво популацията се е възстановила. Едно от вероятните обясненията е, че източните пеперуди монарх, които са склонни да прекарват зимата в Мексико, се смесват със своите западни двойници.

Учените приписват ниския брой на пеперудите монарх в западните щати на унищожаването на местообитанията по миграционния им път вследствие на заселване на територията и на нарасналото потребление на пестициди и хербициди. Заплаха за оцеляването на атрактивните инсекти е и световното стопляне, което нарушава миграционния и размножителния им цикъл.

 
Проучване от 2017 година на Вашингтонския университет предвижда, че в случай че не бъдат взети съответни ограничения за спасяването им и броят им намалее до под 30 000, пеперудите монарх евентуално ще изчезнат през идващите няколко десетилетия. 

Западните пеперуди монарх се насочат на юг от Тихоокеанския Северозапад към Калифорния всяка зима, връщайки се на същите места и даже на същите дървета, където се скупчват, с цел да се топлят. Обикновено насекомите идват в Калифорния при започване на ноември и се популяризират из страната с идването на по-топлото време през март. 

От източната страна на Скалистите планини друга популация на пеперуди монарх изминава хиляди километри от южната част на Канада и североизточната част на Съединени американски щати, с цел да прекара зимата в централната част на Мексико. Учените считат, че популацията на източните пеперуди монарх е намаляла с към 80 % от средата на 90-те години на предишния век, само че спадът в числеността на западната популация е още по-драстичен. 

Продължителността на живота на възрастните пеперуди е няколко седмици. Пеперудите монарх, които прекарват зимата групирани по дърветата и излизат в края на лятото и началото на есента, могат да живеят до девет месеца. Когато температурите се покачат, те отлитат назад към местата си за размножаване, където цикълът им на възпроизвеждане стартира изначало.

Преброяването на западните пеперуди монарх се прави от подготвени доброволци в продължение на няколко седмици към Деня на благодарността. Преброяването стартира през 1997 година Тогава е регистрирана загуба на над 95 % от популацията, която съгласно по-ранни изследвания е наброявала милиони. 

Тази година зимното местообитание на насекомите по централното крайбрежие на Калифорния е наранено и от проливни дъждове. Доброволците оповестяват за повече пеперуди монарх, които са се откъснали от своите групи и са уязвими от студа, влагата и хищниците.

Обикновено организацията Xerces Society прави второ броене след Нова година. Резултатите от тазгодишното броене ще бъдат оповестени през февруари и ще хвърлят светлина върху това до каква степен зимните стихии са повлияли на пеперудите. 

От организацията означават, че преброяванията след Нова година нормално демонстрират понижаване на броя на пеперудите с сред 30 и 50 спрямо преброяването им към Деня на благодарността, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР