Популацията на врабчето намалява наполовина.Това сочат данните на Българското дружество

...
Популацията на врабчето намалява наполовина.Това сочат данните на Българското дружество
Коментари Харесай

Врабчетата изчезват, намаляха наполовина

Популацията на врабчето понижава на половина.

Това сочат данните на Българското сдружение за отбрана на птиците.

Поради тази причина на 22 април ще се организира следващото броене на птиците. Кампанията се реализира за седма поредна година.

Сред аргументите за изгубването на врабчето са застрояването на зелените площи, както и шумът в градска среда.

„ Птиците разчитат на такива площи, с цел да могат да основат гнезда и да се развъждат. В доста европейски градове даже въобще този тип не се среща към този момент. Затова парковете би трябвало да се поддържат, да се спре застрояването, което не е урегулирано. Става дума за сложни ограничения, освен за една “, изясни пред „ Телеграф “ Милена Иванова от Българското сдружение за отбрана на птиците. Тя изясни, че в акцията е належащо да се записваме и на 22 април единствено за 10 минути да преброим врабчетата към нас. За задачата би трябвало да посочим от кое обитаемо място се включваме в самодейността.

Вече няколко години домашното врабче попада в категорията на намаляващи типове у нас. Тенденцията е от 2005 година насам.

„ Птиците са знак за протичащото се в природата, а врабчетата като градски птици са индикатор за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако изискванията за живот в градовете са неподходящи за птиците в тях, значи вредят и на хората “, сподели още Милена Иванова. Тя посочи, че има отрицателни трендове и измежду други типове у нас. Така да вземем за пример пред изгубване е ловният сокол, като у нас има единствено две гнездящи на независимост двойки.

„ Имаме специфични планове, ориентирани към опазване на популацията. Но напъните за това ще са дългогодишни. Нашата акция ще продължи още четири години “, съобщи още Иванова.

Спад се следи и при градската лястовица, скореца и черноглавата овесарка. Популацията на гугутката пък е постоянна, като преди е показвала позитивна наклонност. Данните сочат и че понижават кукувицата, дебелоклюната чучулига, сивата гарга и пъдпъдъкът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР