Популацията на гръбначни животни в световен мащаб е намаляла средно

...
Популацията на гръбначни животни в световен мащаб е намаляла средно
Коментари Харесай

Гръбначните животни са намалeли средно с 60% за 40 години, сочи доклад

Популацията на гръбначни животни в международен мащаб е намаляла приблизително с 60% единствено за 40 години. Това е един от главните заключения на отчета "Жива планета 2018 " на интернационалната природозащитна организация WWF, съобщи Дневник. Основна причина за това е свръхексплоатацията на естествените запаси поради нарасналото ползване.

От организацията акцентират, че през последните десетилетия човешката активност е засегнала доста повече жизненоважни местообитания. Сред тях са океаните, горите, кораловите рифове и влажните зони. За образец се дават Амазонските джунгли, които за половин век са намалели с към една пета.

Прекомерното потребление на естествените запаси въздейства директно на редица животни и растения. От всички типове растения, земноводни, влечуги, птици и бозайници, изчезващи от 1500 година насам, 75% са били наранени от свръхексплоатация, селскостопанска активност или и от двете по едно и също време.

WWF напомнят, че горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни типа и по тази причина опазването им е извънредно значимо. "У нас са оживели скъпи вековни гори, само че огромна част от тях още не са предпазени ", декларира Веселина Кавръкова, началник на българската секция на организацията.

Докладът на WWF "Жива планета " излиза един път на всеки две години, като е оповестен за първи път през 1998 година Според последните изводи природата обезпечава услуги на стойност към 125 трлн. $ годишно, в това число жизненоважния достъп до въздух, прясна вода, храна, сила и медикаменти.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР