Попитайте диетолог: Наистина ли периодичното гладуване е най-добрият начин за отслабване?

...
Добре дошли в , поредица, в която Yahoo Canada се
Коментари Харесай

Добре дошли в , поредица, в която Yahoo Canada се впуска в хранителни тенденции и популярни въпроси относно храненето с регистриран диетолог Аби Шарп.

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Сред многото вирусни диети и хакове за отслабване, една тенденция става все по-популярна: периодичното гладуване.

Има десетки начини да го направите и много уелнес влиятелни хора се кълнат в него заради предполагаемите му ползи за здравето и резултати от загуба на тегло.

Един потребител на TikTok, идентифициран като Ема, (@yourfastingcoach ) твърди във видеоклип, че е загубила 40 паунда за една година, без да тренира, и твърди, че основната причина се дължи на периодично гладуване.

„Не мога да подчертая това достатъчно, периодичното гладуване ще стопи мазнините ви“, каза Ема във вирусния TikTok.

Но колко от това е вярно? За да разбере, Yahoo Canada разговаря с регистрирания диетолог Аби Шарп.

Какво е периодично гладуване?

Периодичното гладуване е модел на хранене, който включва въздържане от калорични храни или напитки за определено количество време.

Според Sharp има различни начини да го направите.

„За някои хора това просто означава да не ядат посред нощ, а за някои хора това означава да не ядете цял ден," обясни тя.

Това са най-популярните методи на гладуване:

Гладуване през деня означава редуване на хранене дни и гладни дни в седмицата. Например, да се храните нормално в понеделник и след това да гладувате във вторник.

Методът на гладуване 5-2включва нормално хранене пет дни в седмицата и след това гладуване в продължение на два дни или минимално хранене калории за два дни.

Методът 16-8 е известен още като метод на ограничително гладуване. Включва гладуване в продължение на 16 часа (през нощта и пропускане на закуската) и хранене през осемчасов прозорец (обяд, леки закуски и вечеря). В момента това е най-популярната тенденция за гладуване.

Помага ли гладуването при загуба на тегло?

Диетоложката Шарп казва, че въпреки че хората могат да отслабнат с програма за периодично гладуване, има много погрешни схващания.

„Периодичното гладуване има много по-малко общо с това, че тялото използва телесните мазнини за енергия или поддържа нивата на инсулин потиснати, а по-скоро е свързано с факта, че пропускаме хранене.“< /p>

Обяснено изследване на Sharp показва, че повечето хора няма да наваксат всички калории, които са пропуснали, когато пропуснат това първо хранене.

Това не е магия, това е просто калориен дефицит. Аби Шарп

„Когато сравняваме диети с периодично гладуване с броене на калории или просто поддържане на калориен дефицит, разпределен през целия ден, хората са склонни да отслабват с една и съща скорост“, каза Шарп.

„За някои хора е по-лесно да имат калориен дефицит, когато съзнателно пропуснете цялото хранене, вместо да издълбавате калориите при всяко храна и лека закуска."

Има ли ползи за здравето от периодичното гладуване?

Оставяйки настрана загубата на тегло, Sharp твърди, че има ползи за здравето от гладуването - в умерени количества.

Най-честата полза от този модел на хранене е намаляването на нивата на кръвната захар и инсулина, което може да е от полза за всеки.

„По-стабилните нива на кръвната захар могат да помогнат да няма тези сривове през деня“, каза Шарп .

"Но това е от особен интерес за хора с диабет тип 2 и преддиабет, които искат да контролират своите A1C, нивата на глюкоза на гладно."

Шарп каза, че гладуването също може да „помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото, което потенциално може да играе роля за намаляване на риска от различни други хронични заболявания.“

При по-продължително гладуване, „голяма“ полза това, което често се наблюдава, е автофагия, известна също като клетъчно възстановяване.

„Тялото по същество самоизяжда своята болна или увредена клетъчна материя, която след това се заменя с по-нова, по-здрава клетъчна материя“, обясни Шарп.

Друго важно предимство, особено за тези с проблеми с храносмилането, е даването на достатъчно време на тялото да завърши напълно „колкото кръгове“ на мигриращия моторен комплекс – естествен механизъм за детоксикация.

Това обикновено възниква по време на гладуването през нощта (12 до 14 часа).

По същество това е „метаща метла в червата ни, която помага да се премести цялата материя през храносмилателната ни система“, обясни Шарп. Механизмът премества частици храна и води до акане.

Всеки път, когато хапнем храна, това спира миграционния двигателен комплекс.Аби Шарп

„Някои хора просто се нуждаят от повече вълни от други, за да поддържат добра редовност и добра функция на червата“, добави тя.

„Ако похапваме късно през нощта, а след това се събуждаме и хапваме още една закуска и някак винаги имаме тези малки хапки; всеки път, когато хапнем храна, това спира миграционния двигателен комплекс и трябва да започне тази вълна отначало. „

Има ли рискове от периодичното гладуване?

Според Sharp, въпреки че има безопасни начини да се извлекат ползите от гладуването, екстремното гладуване никога не трябва да се извършва без медицинско наблюдение.

А за някои хора, тези с висок метаболизъм, рисковете от строг режим на хранене могат да надвишат ползите.

„Те просто се нуждаят от повече хранения и леки закуски през деня... те имат високи метаболитни нужди, високи нужди от калории, може да имат цели, например, опитват се да изградят мускули... И за тях гладуването няма да е здравословно."

Много онлайн съдържанието и съветите относно гладуването са „невероятно опасни“ и „изпращат грешно послание“ към младите хора, добави тя.

„[Това] насърчава и увековечава тази идея, че трябва да пренебрегваме глада си сигнали – че това по някакъв начин е акт на самообслужване или самоконтрол, с който трябва да се гордеем“, каза Шарп.

Много хората в социалните медии го приемат много, много, твърде далеч. Аби Шарп

„Виждал съм хора, които насърчават гладуването на вода до 25 дни... Мисля, че е изключително опасно да се рекламира нещо толкова екстремно, колкото липсата на ядене в продължение на цял месец", каза тя.

"Също така мисля, че по същество хвърля леките закуски или дори яденето в негативна светлина."

Гладуването и интуитивно хранене

Съветът на експерта? Постенето „не е необходимо да бъде всичко или нищо“.

Шарп каза, че „независимо от това колко потенциални ползи за здравето може да има“, тя не препоръчва създаването на произволни правила, например да не се яде до обяд .

„Много е вероятно да причини повече вреда, отколкото полза в смисъл, че може да предизвика всякакви натрапчиви мисли за храна“, обясни тя.

Шарп съветва, ако исках да опитам гладуването, включете го в деня си „колкото е възможно интуитивно.“

„Тук наистина се намесва нежното хранене, което е важен принцип на интуитивното хранене.“

За тези, които се събуждат гладни, тя съветва да добавят повече мазнини и протеини към вечерята си.

Закуските трябва да бъдат „не само шепа чипс“, но може би с добавяне на малко ядково масло или кисело мляко също в микса.

Онези, които „не са толкова алчни“, когато стигнат до следващото си хранене, „могат да вземат по-внимателни решения какво да ядат.“

И, Sharp посъветва, „бъдете наясно със съдържанието, което консумирате около гладуването.“

Кажете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитвате @! Следвайте ни ви.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР