Понятието джендър, или както беше преведено на български език социален

...
Понятието джендър, или както беше преведено на български език социален
Коментари Харесай

Едно измерение на сексуалността не може да бъде трети пол

Понятието " джендър ", или както беше преведено на български език " обществен пол ", закупи известност в общественото ни пространство за броени дни. За него се заприказва към утвърждението на Истанбулската спогодба, за която би трябвало да уточним, че не касае по никакъв метод това разбиране, а е фокусирана върху предварителната защита против насилието върху дами. Така или другояче се появиха редица спекулации за това, какво включва концепцията за обществен пол и по какъв начин се осъществя тя на процедура. Понятие, което навлезе в това пространство с превод " обществен пол " във връзка някои неадикватни и спекулативни мнения към Истанбулската спогодба. Трябва да уточним, че конвенцията не се занимава с него, а с предварителната защита против насилието против дами. Но с помощта на известни спекулации започнахме да приказваме за това - що е то " обществен пол ".

Социалният пол са стереотипните полово характерни функции на хората от двата пола, които обещано общество е приело. Това е една категория, която се трансформира във времето, която е културно характерна и която, когато в нея участва детайл на неравнопоставеност, т.е. концепцията, че единият пол е с освен това от другия, поражда предпоставки за принуждение, разяснява в " Радиоприемница " сексологът и терапевт доцент Румен Бостанджиев. 

Когато би трябвало да водим логичен диалог за сексуалността, се оказва, че този феномен, който разделя по-голямата част от живите същества на две елементи - мъжки и женски, е нещо доста по-сложно и не може да бъде несъмнено единствено в една дименсия, каквато е биологичната. Трети пол няма. Полът е феномен, който разделя живата природа на две елементи. Но с изключение на биологичният пол, съществува и психичен пол - това са полово характерните функции, стандарти, полезности, които съществуват в другите общества и те предписват по какъв метод би трябвало да се държат мъжете и дамите, по какъв метод се провежда тяхното другарство и взаимоотношение, разяснява още доцент Бостанджиев.  

Като терапевт аз се сблъсквам с доста тежка война сред половете. Най-болезнена точка в този аспект е това, което се случва в ромските гета. Статистиките демонстрират, че в една немалка част от обичайните български фамилии също съществуват едни много патриархални обичаи за това, че можеш да набиеш жена си, в случай че не те слуша. Напоследък много постоянно се срещам и със фамилии, които идват с към този момент подрастващия им наследник или щерка (най-често син), които могат да попаднат в клиничната категория джендър дисфурия - комплициране във връзка с това мъж ли съм, жена ли съм, мъже или дами ми харесват. Това са деца, които дълго време са били обект на наставнически упоритости и те са изцяло откъснати от действителния живот. И когато им задам един обикновен въпрос - по какъв начин си показват бъдещето и желаят ли да имат деца, те ми дават отговор: Предпочитам да нямам деца, тъй като децата са доста огромна отговорност, те ще ми пречат да употребявам самичък. В този смисъл тези джендърни модели са функции, които опират до отговорности, отговорности, които изискват компетентности, а нашите деца не се учат на тези неща.

Още от коментара на доцент Румен Бостанджиев - чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР