Понякога семейството може да се намеси в живота ви по

...
Понякога семейството може да се намеси в живота ви по
Коментари Харесай

9 типа поведение на хора, израснали под прекомерен родителски контрол

Понякога фамилията може да се намеси в живота ви по изключително неотстъпчив метод. Начинанието да намерите салдото сред това да позволите на децата си да бъдат самостоятелни и в същото време да контролирате живота им постоянно е извънредно предизвикателно. Ако прекалите с последното обаче, можете да създадете изключително нездравословна среда.

Семействата и родителите, които се пробват да управляват всяка стъпка на децата си, собственоръчно ги трансформират в хора, които демонстрират неадаптивно държание просто тъй като контролът " може да ограничи независимостта на детето и да понижи способността му да контролира държанието си ", споделя доктор Мей Стафорд.

В идващите редове ще ви представим някои от най-често срещаните държания на възрастни, израснали в семейство под строгия контрол на околните си.

1. Проблем със самостоятелността

Възрастните, които са израснали в контролиращо семейство, ще имат проблеми със съзависимостта от други хора в живота си. Понякога това може да са даже близки другари. Но най-често сантименталният сътрудник е този, който поема новата роля на съзависим. Поради контролиращия темперамент на държанието на предишното семейство възрастният може да стартира да търси някой, който да сътвори сходна атмосфера в новото му семейство.

2. Перфекционизъм

Човек, който е израснал в контролиращо семейство, евентуално ще бъде перфекционист. Този перфекционизъм постоянно е обвързван с желанието да се избегнат неприятности или рецензии от страна на фамилията. В зрелост перфекционизмът се придвижва и в останалата част от всекидневието им. Това държание постоянно е неадаптивно и може да докара до проблеми на работното място или при построяването на взаимоотношения с колегата.

3. Проблем със самооценката

Контролът в фамилията принуждава детето да изпитва известна неустановеност, а това единствено улеснява последващия надзор върху държанието му.

" Често коренът на ниската самокритика се крие надълбоко в детето, което се усеща " незадоволително положително ". Като деца ние се усещаме признати и вярно оценени единствено тогава, когато усещаме, че сме абсолютно обичани и подкрепяни от родителите си ", споделя доктор Сонера Джавери.

Тази неустановеност се придвижва в зрелост под формата на ниско самочувствие и неустановеност. Това значи, че човек с прекомерно контролиращо семейство е по-вероятно да търси удостоверение за достиженията си и държанието си като цяло от своите другари или сантиментални сътрудници. Той може да изпитва усложнения при осъществяването на естествени ежедневни задания, в случай че не получава утвърждение от някой различен в живота си.

4. Чувство на боязън

Около хората, които са израснали в семейство под несъразмерен контрол, последователно се основава застрашителна атмосфера. Тя произлиза от възприятията, претърпени от техните близки родственици. Вече в зрелост тези хора не могат да управляват и вярно да схващат страстите си, което може да ги накара да се борят с възприятието на боязън. Според тях всички в близост се пробват да ги сплашат, макар че в действителност никой даже не си е помислял да прояви недоброжелателност.

5. Неспособност за разпределяне

Възрастните, които са израснали в контролиращо семейство, не съумяват да се провиснал по верния метод. Те постоянно имат възприятието, че са следени и следени. Това се дължи на обстоятелството, че такива хора са били непрекъснато следени през детството си. Това нарушава чувството за лична територия, като прави индивида некадърен да се усеща удобно в персоналното си пространство. В зрелост тези хора не престават да усещат, че са следени, без значение какъв брой надалеч са от фамилията си.

6. Чувство на изменничество

Ако още от малко детето е било принуждавано да има вяра, че никога не трябва да си прави татуировки, то в случай че реши да го направи в зрелост, ще усеща, че е предало околните си. Това е прегледен образец какво ще стане с един човек, в случай че непрекъснато го притискате и му налагате мнението си. Неприемливото държание е много субективно разбиране. Възрастните, които са израснали в такова семейство, не могат да изразят изцяло себе си, защото опасяват, че по този метод ще разочароват околните си.

7. Променящи се идентичности

Когато детето стане възрастен човек, то стартира да се радва на свободата, която родителите му са ограничавали. За някои тя може да бъде пристрастяваща. Например доста възрастни, които са израснали под надзор, пият доста повече, в сравнение с би трябвало. Това е по този начин, тъй като в този момент те най-сетне са свободни. Поради тази причина злоупотребата с психотропни и други нездравословни субстанции е много публикувана измежду възрастните, израснали в такива фамилии.

8. Лъжа

Възрастните, които са имали контролиращо семейство, постоянно се трансформират в лъжци. За тях лъжата към този момент е табиет и те прибягват към нея даже тогава, когато не е належащо. Лъжат за дребни неща: какво са обядвали или какво са правили през уикенда. Това е остатъчен механизъм за справяне, образуван в детството, когато детето е трябвало да лъже фамилията си, с цел да избегне неприятности и да изрази известна самостоятелност.

9. Проблеми при вземането на решения

Контролиращото семейство взема решения за всичко, обвързвано с детето. В резултат на това то не може да действа обикновено независимо. Хората, израснали в сходни фамилии, се допитват непрекъснато до мнението на останалите, преди да подхващат каквито и да било дейности, или като цяло заобикалят отговорността и не вършат нищо.

В последна сметка

Възрастните, които са израснали в среда на непоколебим надзор, може да не осъзнават, че демонстрират сходно неадаптивно държание, до момента в който някой не им обърне внимание за това. Това обаче е проблем, който макар че е образуван в детството, може да се поправя. Терапевтите и специалистите по психологично здраве от дълго време оказват помощ на възрастните да се научат по какъв начин да поемат надзор над живота си, откакто са израснали в контролираща среда.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР