Понякога родителите знаят със сигурност, че детето има проблеми със

...
Понякога родителите знаят със сигурност, че детето има проблеми със
Коментари Харесай

5 нетипични признака, че зрението на детето се е влошило

Понякога родителите знаят сигурно, че детето има проблеми със зрението: заболяванията се диагностицират в ранна възраст и то поставя очила. Има обаче обстановки, когато зрението ненадейно стартира да се утежнява, да вземем за пример заради огромно натоварване в учебно заведение или след пострадване.

Как родителите да схванат, че е време да потърсят помощ?

Ето някои нетипични признака за проблеми със зрението, на които би трябвало да обърнете внимание.

Губи реда, до момента в който чете

Децата от предучилищната група в детската градина, както и учениците, могат да имат усложнения с четенето. Често възрастните считат, че то е разсеяно и към момента не демонстрира интерес към съответен текст, само че в действителност повода може да се крие във утежняването на зрението.

Ако детето непрекъснато се обърква при четене, губи елементи от текста и мъчно ги намира, лекарят може да диагностицира амблиопия. Хората назовават ​​болестта " мързеливо око ", повода е нарушаване на зрителния анализатор.

Детето накланя глава, с цел да вижда по-добре

Родителите знаят, че в случай че детето стартира да присвива очи, да доближава книгата или играчките до лицето си, с цел да ги прегледа от близо, има проблем.

Има обаче един по-малко явен симптом на зрително увреждане: детето накланя или обръща главата си, с цел да види по-добре. Според специалисти от  Mayo Clinic  това може да е симптом късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Концентрира се мъчно

Проблемите със зрението, които не са открити в точния момент, могат да се проявят със същите признаци като разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност.

За едно дете може да бъде мъчно да седи неподвижно дълго време, то бързо губи интерес към настолни игри, пъзели и конструктори. Тези, които имат проблеми с концентрацията, би трябвало да преминат повсеместен обзор от офталмолог, с цел да се изключи неверна диагноза.

Различни действия могат да бъдат сложни за детето и поради проблеми с очите.

Снимка: Getty

Детето отхвърля да рисува или да играе с пластилин

Може също по този начин да отхвърля да се занимава с музика, да си написа домашните, да преглежда редки монети или камъни. Трудностите може да не са свързани с мързел и липса на интерес, а с това, че детето не вижда добре.

А може и да има главоболие заради прекалено натоварване на очите. Добре е да ревизирате.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР